Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a aprobat miercuri, 7 iunie, alocarea a 357 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune pentru constructia unui pod care va conecta partea cea mai de sud a tarii, precum si orasul Dubrovnik, de restul Croatiei continentale.
Constructia podului de la Pelješac, ale carei costuri vor fi acoperite in proportie de 85% din finantarea europeana, va imbunatati in mod semnificativ viata de zi cu zi a croatilor, prin reducerea timpului de calatorie necesar pentru a parcurge distanta dintre Dubrovnik si Split.
Aceasta conexiune directa va aduce beneficii importante turismului si comertului si va consolida coeziunea teritoriala a regiunii Dalmatia de sud cu a restului tarii.
Comisarul pentru politica regionala, Corina Creţu, a declarat: „Suntem o Comisie ce construieste punti, literalmente vorbind. Acest proiect reprezinta, in termeni practici, angajamentul nostru de a inlatura barierele, pentru a uni teritoriile si a aduce laolalta popoarele. stiu cât de mult este dorit acest pod de catre poporul croat si sunt bucuroasa ca UE, prin fondurile sale, poate participa la acest nou capitol din istoria tarii.”
Coridorul Neum, o fâsie de coasta a Marii Adriatice, ce face parte din Bosnia-Hertegovina, reprezinta in prezent singura ruta de comunicare terestra intre Dubrovnik si restul Croatiei continentale.
Noul pod va conecta tinutul Dubrovnik–Neretva de restul tarii, permitând traversarea golfului Mali Ston din Marea Adriatica. Acest lucru va facilita un flux constant de bunuri si persoane, in special in perioada de vârf a sezonului turistic.
Podul de la Pelješac va avea o inaltime de 55 m si o lungime de 2,4 km, cu patru benzi de circulatie. UE va finanta, de asemenea, infrastructura conexa, cum ar fi constructia de drumuri de acces, inclusiv tuneluri, poduri si viaducte, constructia unei centuri ocolitoare de 8 km lungime in vecinatatea orasului Ston, precum si lucrari de modernizare a drumului D414, existent deja. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate pâna in 2022.
Sursa: europa.eu