Comisarul UE Corina Cretu, ingrijorata de intârzieri in proiectul laserului de la Magurele

corina-cretu.jpg

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, l-a primit joi, la Bruxelles, pe ministrul cercetarii si inovarii, Nicolae Hurduc, oficialul UE fiind ingririjorat de intârzieri in continuarea proiectului laserului de la Magurele.

„O atentie deosebita a fost acordata, in cadrul intâlnirii, situatiei dificile cauzate de blocajul inregistrat in implementarea celei de-a doua faze a proiectului Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara (ELI-NP) de la Magurele, ce presupune instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma”, a informat CE intr-un comunicat.

„Inaltul oficial european a semnalat ingrijorarea Comisiei Europene cu privire la aceste intârzieri si a subliniat necesitatea gasirii unei solutii cât mai rapide de catre autoritatile române si contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului, tocmai pentru a avea garantia ca proiectul ELI-NP va fi finalizat in cadrul perioadei de programare 2014 – 2020”, a precizat sursa citata.

In context, Corina Cretu a avertizat asupra riscului producerii unei situatii care ar aduce pierderi de bani europeni României si ar afecta credibilitatea cercetatorilor români.

„Incurajez partile implicate sa incerce sa ajunga rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect in actualul exercitiu bugetar. Este important, atât pentru Ministerul Cercetarii si Inovarii, precum si pentru comunitatea cercetatorilor din România, sa evite o situatie care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea si reputatia cercetatorilor români. in acest sens, le propun tuturor partilor implicate in derularea proiectului ELI sa avem o discutie la nivel inalt, de data aceasta la Bruxelles, impreuna cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o noua incercare de a iesi din acest impas. Proiectul laserului de la Magurele este un proiect fanion nu doar pentru România, ci si pentru cercetarea din intreaga Uniune Europeana”, a declarat comisarul european Corina Cretu.

Ingrijorarea Comisiei Europene a aparut in urma disputei existente deja de ceva timp intre beneficiarul proiectului – Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) – si consortiul european EuroGammaS (EGS), care trebuie sa livreze si sa instaleze sistemul de fascicul luminos gamma, in baza unui contract in valoare de 66 milioane de euro.

România beneficiaza de o alocare de peste 22 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, din care 422 milioane de euro sunt destinate cercetarii publice.

Proiectul Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara (ELI-NP), parte a infrastructurii paneuropene de cercetare, a inceput in perioada de finantare 2007 – 2013, iar acum se afla in faza a doua de implementare. Bugetul total se ridica la aproximativ 250 milioane de euro, finantarea fiind asigurata in cadrul Programului Operational pentru Competitivitate (COP). in prima faza a proiectului a fost construita o cladire speciala pentru fascicule laser si gamma si pentru experimente, iar etapa a doua presupune construirea de masini si echipamente pentru un laser de 10 PW si pentru un fascicul gamma, precum si pentru instalarea acestora.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top