Comisia Europeana a aprobat Programul de cooperare ESPON 2020

ESPON3.jpg

ESPON logoComisia Europeana a aprobat Programul de cooperare ESPON 2020, Reteaua europeana de observare a dezvoltarii si coeziunii teritoriale.

ESPON 2020 continua Programul ESPON 2013 si are ca obiectiv sustinerea cercetarii teritoriului european si fundamentarea politicilor europene. Aria programului acopera teritoriul celor 28 state membre UE, precum si al celor 4 state partenere ale programului: Islanda, Norvegia, Lichtenstein si Elvetia.

Bugetul total al programului ESPON 2020 este de 48,6 milioane de euro, din care 41,3 milioane de euro reprezinta alocarea din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala pentru perioada 2014-2020.

In calitate de ţara membra a programului, Romania va beneficia de rezultatele ESPON 2020, constand in analize teritoriale si studii asupra tendintelor europene in diverse domenii de actualitate: evolutii pe piata muncii sau in domeniul investitiilor, modele de navetism, schimbari demografice, impactul schimbarilor climatice asupra teritoriului european etc.

Rezultatele cercetarilor si proiectelor realizate in cadrul ESPON 2020 vor fi utilizate la fundamentarea si imbunatatirea politicilor comunitare cu impact teritorial si vor fi valorizate de statele participante prin instrumente si politici adaptate particularitatilor nationale si regionale.

La aceasta vor contribui si analizele care vor fi realizate in cadrul programului la solicitarea autoritatilor nationale si regionale privind probleme specifice teritoriilor respective si relevante la nivel european.

Pentru indeplinirea obiectivelor programului, au fost stabilite doua axe prioritare:

  • axa prioritara 1 – centrata pe producerea de informatii teritoriale, transferul acestora, observare, instrumente si diseminare,
  • axa prioritara 2 – asistenta tehnica.

Axa prioritara 1 va finanta o operatiune cu beneficiar unic (Gruparea Europeana de Cooperare Teritoriala GECT ESPON 2020), aceasta urmând sa contracteze servicii catre institutiile de cercetare prin proceduri de achizitie publica.

Fondurile alocate axei prioritare 1 vor finanta proiecte de cercetare care vor contribui la:

  • Furnizarea de informatii teritoriale prin cercetare aplicata,
  • Cresterea transferului de cunostinte/informatii teritoriale,
  • Imbunatatirea capacitatii de observare a teritoriului si a instrumentelor dedicate analizei teritoriale,
  • O mai buna diseminare si valorificare a rezultatelor cercetarilor teritoriale de catre utilizatorii interesati.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top