Comisia Europeana cere corectii de 25% pe mai multe axe ale programelor presuspendate

euro11.jpg

Ministerul Afacerilor Europene a trimis Guvernului o nota privind masurile necesare pentru reluarea platilor in cazul programelor operationale presuspendate. Comisia Europeana a cerut pentru cele patru programe si pentru POS Mediu corectii de pana la 25%.

MAEur enumera care sunt pasii care trebuie urmati pentru reluarea platilor: implementarea masurilor cu caracter general si a celor specifice, corespunzator recomandarilor din scrisorile Comisiei, evaluarea pozitiva a Autoritatii de Audit asupra rezultatelor implementarii acestor masuri si transmiterea catre CE a confirmarii functionarii sistemului de management si control, pecum si solutionarea problematicii corectiilor propuse de Comisie.

Pentru Programul Operational Regional, Axele prioritare 1,3 si 5, Comisia a prevazut o rata de corectie de 10%, care va fi aplicata tuturor contractelor de achizitie publica lansate inainte de octombrie 2011. Acelasi lucru este valabil si pentru Axa prioritara 2 a POS Cresterea Competivitatii Economice. Pe Axa 3, corectia este mult mai drastica – de 25% -, iar in cazul Axei 4 CE cere o reducere de 5%.

In ceea ce priveste Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), procentul corectiv este de 25% pentru cererile de rambursare platite beneficiarilor, dar neincluse in declaratii si de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.

Pentru Programul Operational Sectorial Mediu, care a scapat de presuspendare, CE a prevazut o corectie de 10% pentru toate contractele a caror achizitie publica a fost lansata inainte de octombrie 2011.

Pentru Programul Operațional Sectorial Transport, propunerea CE vizeaza un procent corectiv de 25%, aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de octombrie 2011, pentru contractele de achizitie publica gestionate de CNADNR, finantate din Axa prioritara 1 si de CN-CFR, finantate din toate Axele.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.