Comisia Europeana confirma ca intentioneaza sa lege fondurile europene de statul de drept

ZyZ3PTgwMCZoYXNoPWE5N2IwM2FhODEyYmQ2ZTU1YmVlM2Y5OGU1YWIzNTI3.thumb_.jpg

Comisarul european pentru justitie, Vera Jourova, a confirmat ca la nivelul Comisiei Europene are loc o dezbatere privind instituirea unor modalitati de legare a acordarii fondurilor europene de situatia statului de drept in viitorul cadru bugetar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027), masura despre care un oficial polonez a spus ca nu va fi sustinuta de tara sa, amintind ca bugetul multianual al UE trebuie aprobat de toate statele membre, informeaza agentia PAP.

Vorbind la Bruxelles dupa o reuniune a Colegiului Comisarilor, Vera Jourova a spus ca este „foarte logic” ca, in conditiile in care este vorba despre banii contribuabililor europeni, „sa existe o garantie privind un sistem judiciar independent şi respectarea statului de drept”.

Ea a confirmat ca a primit din partea Colegiului Comisarilor sarcina sa propuna o definitie care sa evidentieze ca toate statele membre trebuie sa respecte statul de drept. Vera Jourova a mai mentionat ca o astfel de definitie ar urma sa vizeze toate fondurile europene, nu doar fondurile de coeziune. „Este important de adaugat acest lucru, intrucât nu trebuie sa se inteleaga ca ar fi un fel de avertisment sau pedeapsa numai pentru anumite tari”, a indicat ea.

Comisia Europeana doreşte sa stabileasca o definitie „foarte clara şi foarte precisa” care sa arate daca sistemul judiciar dintr-un stat membru functioneaza şi daca statul de drept este respectat. Potrivit comisarului Vera Jourova, Comisia Europeana a dorit stabilirea unor preconditii esentiale pentru accesarea fondurilor europene, dar a negat ca ar fi o chestiune de „conditionalitate”. „Nu vorbim despre conditionalitate, care este de asemenea ceva interpretat greşit, ci de o definitie in sensul ca un stat membru trebuie sa aiba un sistem judiciar functional şi independent”, a spus ea.

Comisarul Jourova a mai apreciat ca, din perspectiva propriei sale interpretari juridice, o astfel de conditie privind respectarea statului de drept deja exista şi este inscrisa in articolul 2 al Tratatului UE. Dar ea a refuzat sa dea detalii despre cum ar putea fi legata accesarea fondurilor europene de statul de drept fara „conditionalitate”, afirmând doar ca dezbaterea „este abia la inceput” şi chestiunea va fi aprofundata pentru a „formula o definitie a preconditiei necesare” care sa nu lase loc de interpretari. insa „trebuie sa existe o garantie ca sistemul functioneaza”, a insistat comisarul european pentru justitie.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top