Comisia Europeana extinde cautarea de consilieri experti pentru Orizont 2020

por-achizitii-publice.jpg

experti-Orizont 2020Comisia Europeana a lansat un apel catre expertii din toate domeniile solicitandu-le sa participe la elaborarea agendei programului Orizont 2020, viitorul program al Uniunii Europene de finantare a cercetarii si inovarii. Aceasta este prima data cand Comisia lanseaza un astfel de apel in favoarea programului ei de cercetare.

Grupuri de consilieri vor oferi consultanta de inalta calitate pentru pregatirea cererilor de propuneri de proiecte in cadrul programului Orizont 2020.

Grupurile vor fi constituite in jurul unor teme de interes major pentru cetatenii europeni, cum ar fi schimbarile climatice, ieftinirea energiei din surse regenerabile, asigurarea disponibilitatii de alimente sigure sau solutionarea problemelor legate de imbatranirea populatiei. Grupurile vor incuraja dialogul intre toate nivelurile administratiei publice, societatii civile si mediului de afaceri din toate statele membre ale UE si vor influenta directia finantarii cercetarii si inovarii in UE, din prezent pana in 2020.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „Scopul nostru este sa cooptam cea mai larga gama de experti cu putinta, care ne vor ajuta cu idei inovatoare, care vor genera crestere sustenabila si locuri de munca. Prin acest apel transparent si cuprinzator in favoarea programului Orizont 2020 urmarim cooptarea intregii comunitati europene din domeniul cercetarii si inovarii. As dori sa incurajez sa-si manifeste interesul in special femeile si persoanele care detin cunostinte pertinente si care in trecut nu au fost implicate.

Grupurile de consilieri experti isi vor incepe activitatea in primavara acestui an, oferind consiliere pentru primele cereri de propuneri din cadrul programului Orizont 2020, care se preconizeaza a fi lansate pana la sfarsitul anului 2013. Cei care doresc sa fie selectati in primele grupuri de consilieri trebuie sa se inregistreze pana la data de 6 martie 2013, ora 17.00 ora Bruxelles-ului. Cererea de exprimare a interesului va ramane valabila pe intreaga durata a programului Orizont 2020, pentru a permite reinnoirea grupurilor la sfarsitul fiecarui mandat.

Persoanele pot sa-si manifeste interesul, actionand fie in nume propriu, fie in calitate de reprezentanti ai grupurilor de interese colective sau ca reprezentanti ai unor organizatii. Detalii privind criteriile de selectie, inclusiv profilul expertilor, sunt prezentate in anuntul oficial. Textul integral si instructiunile privind modul de inregistrare pot fi gasite aici.

Context

Orizont 2020 urmareste promovarea ideilor, stimularea cresterii economice si a crearii de locuri de munca pentru viitorul Europei. Spre deosebire de situatia din trecut, el reuneste intr-un singur program de finantare toate programele existente de sprijin pentru cercetare si inovare, inclusiv activitatile legate de inovare ale Programului-cadru pentru competitivitate si inovare si activitatile Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT). Investitiile inteligente in cercetare si inovare reprezinta un stimul direct pentru economie, consolideaza excelenta noastra baza de cunostinte si face ca intreprinderile noastre sa fie mai competitive intr-o lume globalizata. Comisia propune un buget de 80 de miliarde EUR pentru programul Orizont 2020, care se va derula in perioada 2014 – 2020.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top