Comisia Europeana: In lunile urmatoare, vom decide fie sa ne indreptam spre suspendarea fondurilor UE pentru Romania, fie sa declaram indeplinit planul de actiune

bani-1.jpg

Comisia Europeana urmeaza sa-si elaboreze, in lunile urmatoare avizul final privind conditionalitatile ex-ante pe care Romania trebuie sa le indeplineasca, iar in functie de situatia acestora executivul comunitar va putea fie sa declare obligatiile tarii indeplinite, fie sa se intrepte spre suspendarea fondurilor europene – a declarat, marti, pentru HotNews, institutia de la Bruxelles.

In septembri 2017, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, atragea atentia ca Romania mai avea de indeplinit 5 conditionalitati ex-ante restante, pentru absorbsia fondurilor europee 2014-2020, in lipsa carora tara risca sa se aleaga cu suspendarea fondurilor europene.

“Romania a indeplinit 17 dintre aceste conditionalitati ex-ante, dar mai raman cinci conditionalitati restante, despre care am vorbit saptamana trecuta in cadrul intalnirilor mele cu Guvernul Romaniei si cu ministrii de resport. E vorba de transport, conditionalitati pe transport rutier, feroviar, achizitii publice. Si aici este, intr-adevar, o mare problema pentru dumneavoastra, stiti foarte bine ca achizitiile publice afecteaza pe orizontala toate proiectele. Infrastructura in inovare si cercetare – suntem pe punctul de a ridica aceasta conditionalitate ex-ante. In domeniul deseurilor ramane o problema majora si a administratiei publice”, a precizat in septembrie comisarul European, citat de RFI.

Acum, HotNews.ro a intrebat oficial Comisia Europeana care este stadiul actual al siuatiei privind riscul de suspendare a banilor europeni petru Romania.

“Nu, astfel de scrisori (de suspenare a fondurilor europene – n.r.) nu au fost trimise inca, insa Comisia este in prezent in contact cu autoritatile romane privind actiunile intreprinse pentru indeplinirea conditiilor ex ante restante. S-au inregistrat progrese importante, in special in sectoarele cercetare si transport. Mai raman multe de facut.
Dupa cum stiti, esecul de a intreprinde actiuni in vederea indeplinirii acestor conditionalitati ex-ante constituie baza pentru suspendarea platilor in functie de prioritatile programelor in cauza. In lunile urmatoare, Comisia isi va elabora avizul final cu privire la fiecare conditionalitate ex ante, hotarand fie sa se indrepte spre suspendare, fie sa declare ca planul de actiune este indeplinit” – a raspuns, marti, CE.

Sursa: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.