Comisia Europeana lanseaza o dezbatere privind viitorul finantelor UE

1.jpg

Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri Documentul de reflectie privind viitorul finantelor UE, care analizeaza optiunile avute in vedere pentru ca obiectivul realizarii unui buget care sa valorifice fiecare euro in beneficiul cetatenilor sai sa devina realitate, se arata intr-un comunicat de presa al forului comunitar.

Europenii asteapta de la UE sa faca mai mult. intr-un moment in care UE depune mai multe eforturi ca niciodata pentru a-si proteja cetatenii, pentru a le oferi mijloacele de actiune necesare si pentru a-i apara, resursele continua sa fie limitate. Acum, când Europa isi decide viitorul, UE are nevoie de un buget care sa fie adecvat obiectivelor urmarite si sa valorifice fiecare euro in beneficiul cetatenilor sai, se arata in comunicatul CE.

Documentul de reflectie al Comisiei privind viitorul finantelor UE analizeaza optiunile avute in vedere pentru ca acest deziderat sa devina realitate.

“Este timpul sa restructuram bugetul UE. Haideti sa-l simplificam si sa-l facem mai flexibil si haideti sa reflectam, cu ambitie si imaginatie, asupra modului in care putem sa-l transformam intr-un instrument puternic, care ne va ajuta sa inregistram un ritm de crestere mai rapid, conlucrând mai strâns ca niciodata, si sa nu lasam pe nimeni in urma in aceasta economie globalizata”, a afirmat comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.

“Pentru ca Europa sa poata face fata noilor provocari, trebuie sa gasim surse de finantare. Putem fie sa cheltuim mai putin, fie sa identificam noi surse de venituri. Dar orice am face, fiecare euro investit din bugetul UE trebuie sa genereze valoare adaugata si sa aiba un impact pozitiv asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor”, a apreciat comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget si resurse umane.

Bugetul UE se confrunta cu o provocare majora — aceea de a finanta mai multe actiuni cu mai putine resurse. Cetatenii asteapta de la UE sa joace un rol mai important in noi domenii de politica precum migratia, securitatea interna si externa sau apararea. Europa ar trebui, de asemenea, sa isi pastreze rolul de prim-plan pe scena mondiala, in calitate de cel mai mare donator de ajutor umanitar si pentru dezvoltare, precum si de lider al luptei impotriva schimbarilor climatice. Aceste obiective vor trebui indeplinite având la dispozitie un buget al UE care va fi si mai mic dupa iesirea Regatului Unit, se arata in comunicatul CE.

Documentul de reflectie analizeaza aceasta provocare si prezinta principalele elemente puse in discutie, structurate in jurul celor cinci scenarii ale Cartii albe: statele membre ale UE vor continua pe acelasi drum, vor face mai putin, impreuna, vor avansa cu intensitati diferite, vor face mai putin, dar mai eficient sau vor face mult mai mult, impreuna? Pentru fiecare dintre aceste scenarii ilustrative, implicatiile sunt diferite, atât in ceea ce priveste sumele alocate fiecarui obiectiv vizat, cât si in ceea ce priveste eventualele surse de finantare.

Optiunile propuse merg de la reducerea cheltuielilor pentru politicile existente pâna la majorarea veniturilor.

In plus, documentul de reflectie stabileste caracteristicile de baza ale bugetului UE si traseaza principalele tendinte si evolutii in domenii de politica esentiale, cum ar fi agricultura si coeziunea. Acesta abordeaza, de asemenea, chestiuni generale cum ar fi valoarea adaugata a finantarii din partea UE sau corelarea dintre fondurile UE si reformele structurale din statele membre.

Procesul de reflectie care a fost initiat de Cartea alba si s-a bazat pe o serie de documente de reflectie va sta la baza elaborarii propunerii privind urmatorul cadru financiar multianual pentru o Uniune Europeana cu 27 de membri, pe care Comisia intentioneaza sa o prezinte la jumatatea anului 2018.

Cadrul financiar multianual stabileste sumele anuale maxime pe care UE le poate cheltui in fiecare an in diferite domenii de politica, pe o perioada de cel putin cinci ani. Actualul cadru financiar multianual acopera perioada cuprinsa intre 2014 si 2020. Fiecare buget anual trebuie sa respecte acest cadru.

Pentru a sprijini si a stimula si mai mult dezbaterea cu privire la problemele ridicate in documentul de reflectie, in lunile urmatoare vor avea loc o serie de evenimente publice, cum ar fi conferinta anuala intitulata: “Un buget axat pe rezultate”, care va fi organizata de Comisie la 25 septembrie 2017.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.