Edilul comunei din Rădăuţi-Prut nu a organizat de trei mandate „Zilele Comunei“ şi nicio altă festivitate costisitoare. Lucrează doar cu câţiva funcţionari şi face economie la sânge, iar toţi banii strânşi îi dirijează către investiţii: şcoli, grădiniţe, drumuri şi parcuri.
Comuna Rădăuţi-Prut, aflată în nordul extrem al României, la graniţa cu Republica Moldova, este o comunitate de agricultori şi crescători de animale întinsă pe malurile Prutului.
Dincolo de inundaţii şi frumuseţea peisajului, comuna botoşăneană este cunoscută drept comunitatea anti-festivaluri. Primarul Viorel Nichiteanu, aflat la al treilela mandat, fost mecanic agricol şi şef de SMA, consideră festivităţile de genul „Zilelor comunei“ drept o pierdere de timp şi de bani, aşa că a decis încă din 2008 să nu le mai organizeze.
„Propriu-zis iau banii dintr-un buzunar, zic că am făcut şi îi pun în celălalt. Multe investiţii s-au făcut cu banii de la buget. Adică toate fondurile care s-ar fi dus pe zile de comună sau Moşi Crăciuni au plecat pe fondul de investiţii”, spune Viorele Nichiteanu, primarul din Rădăuţi Prut.
„Oamenii au nevoie de o viaţă mai bună“ Viorel Nichiteanu a ajuns primar la Rădăuţi Prut în 2008. Era cunoscut în comunitate drept „fostul şef de SMA (Secţia Mecanizări Agricole), cel ce făcea tractoarele să pornească pe ogoarele comuniste. Avea, de altfel, şi experienţă, fiind mecanic agricol, iar ulterior absolvent de Politehnică. După 1990, Nichiteanu a continuat să se ocupe de agricultură, devenind unul dintre cei mai puternici fermieri de pe malurile Prutului. Botoşăneanul spune că cel mai mult a urât modul în care erau aruncaţi banii publici pe spectacolele dedicate „Zilelor comunei“.
Aşa că edilul de la Rădăuţi Prut spune că nu a organizat niciodată „Zilele comunei“, şi nici festivităţi de mare anvergură din banii publici. Funcţionari puţini, economii mai multe Totodată, pentru a face economie, edilul din Rădăuţi Prut a lăsat la Primărie doar angajaţii de care avea strictă nevoie, adică 18 angajaţi, făcând astfel economie la fondul de salarii.
„Nu angajez decât cheltuielile strict necesare şi fac economii la toate capitolele. Mergem pe un minimum de salariaţi. Sunt doar acei oameni fără de care nu am putea funcţiona. Nu am nevoie de oameni care să stea degeaba. Ca la o firmă privată. Dacă sistemul ăsta ar fi organizat după sistemul privat, atunci ar fi o eficienţă mai mare“… Detalii aici.