Comunicat de presa

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit avansul din plata unică pe suprafaţă pentru 72,75% din fermieri şi va continua procesul de autorizare a dosarelor pentru plată pe măsură ce discrepanţele identificate în urma controalelor vor fi soluţionate.

Astfel, APIA a plătit suma de 1.309.555.867 lei, reprezentând avansul din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), pentru un număr de 778.979 fermieri. Centrul Județean Iași a plătit 33.554.747,94 lei pentru un număr de 26.453 fermieri.

Pe această cale, APIA face un apel către fermierii notificaţi pentru clarificarea datelor declarate în cererea de plată să se prezinte în cel mai scurt timp la centrele APIA de care aparţin, deoarece plata este posibilă doar după soluţionarea tuturor erorilor identificate în urma controalelor.

Precizăm că acordarea sprijinului pe suprafaţă este condiţionată de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene, respectiv administrativ, pe teren şi prin teledetecţie. În ceea ce priveşte controlul prin teledetecţie, menţionăm că din cei aproximativ 101.000 de fermieri selecţionaţi pentru acest tip de control, un număr de 69.000 de fermieri sunt notificaţi să se prezinte la centrele APIA pentru clarificarea datelor din cererile de plată. Principalele erori constate în urma controlului prin teledetecţie au fost identificarea greşită a parcelor şi absenţa culturii menţionate în cererea de plată. La controlul prin teledetecţie este important ca parcela să fie amplasată în blocul în care este în realitate în teren şi să fie cultivată cu acea cultură declarată de fermier. Prin urmare, dacă în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, fermierii sunt notificaţi să prezinte documente de clarificare a datelor din cererea de plată. De asemenea, în cazul în care mai mulţi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeaşi suprafaţă şi în aceleaşi bloc fizic, fermierii sunt excluşi de la plată până la soluţionarea litigiului.

APIA asigură toţi fermierii care au depus cereri de sprijin şi care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia europeană şi naţională că vor primi în perioada următoare sumele la care sunt îndreptăţiţi, însă plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate.

Menţionăm că, pentru a diminua erorile privind identificarea parcelelor agricole, APIA va demara, în luna ianuarie, o campanie de instruire a fermierilor privind modalitatea de identificare online a parcelelor agricole (IPA online). Aplicaţia IPA-online permite fermierilor identificarea parcelelor agricole prin intermediul internetului, principalul avantaj fiind scăderea numărului de erori, în principal, prin măsurarea exactă a suprafeţei de teren agricol. Această aplicaţie a fost pusă la dispoziţia fermierilor încă din campania SAPS 2009 şi s-a constatat că în cazul fermierilor care au apelat la această modalitate de identificare a parcelelor nu au fost înregistrate erori. Pe baza unui nume de utilizator si a unei parole furnizate de APIA, fermierii pot accesa aplicaţia la adresa http://lpis.apia.org.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.