Comunicat de presă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat suma de aproximativ 11,9 milioane euro, reprezentând diferenţa faţă de plata pe suprafaţă acordată în avans pentru campania SAPS 2009, precum şi sprijinul aferent Plăţilor Naţionale Directe Complementare (PNDC).

Astfel, din suma totală autorizată, 4.3 milioane euro reprezintă diferenţa faţă de avansul din SAPS acordat începând cu data de 16 octombrie 2009. De acest sprijin financiar vor beneficia 75.500 fermieri care au îndeplinit condiţiile impuse de regulamentele europene şi pentru care, în urma controalelor, nu s-au constatat discrepanţe faţă de datele declarate în cereri. Totodată, suma de 7,6 milioane euro reprezintă contribuţia de la buget şi fonduri FEADR pentru plata PNDC în cadrul măsurilor/schemelor de sprijijn pe suprafaţă.

Reamintim că peste 778.000 de fermieri au beneficiat de avansul din SAPS, valoarea plăţilor fiind de 309 milioane euro. Conform regulamentelor europene, plata pe suprafaţă se poate acorda începând cu data de 1 decembrie, însă pentru anul 2009, conform Regulamentului CE nr. 691/2009, plata s-a efectuat începând cu 16 octombrie. Plăţile sunt efectuate în RON, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru ziua anterioară datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2009, BCE a stabilit un curs de 4,2180.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.