Consiliul Judetean Arad a initiat un consortiu cultural euroregional

CJA.jpg

Pe 2 martie, in sala Ferdinand, a Primariei Municipiului Arad, au fost prezentate proiectul si obiectivele Consortiului Cultural International Activarium, constructie realizata la nivelul Asociatiei Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT), in cadrul careia Aradul este membru fondator. Coordonatul consortiului cultural va fi Consiliul Judetean Arad, initiatorul acestei initiative in cadrul DKMT.

La eveniment au participat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judetean Arad, Calin Bibart şi Levente Bognar, viceprimarii municipiului, directori ai institutiilor culturale şi conducerile celor doua universitati aradene, Novak Tibor, reprezentantul Asociatiei Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2021, Marosi Zoltan, reprezentantul DKMT, Kardos Agneta, de la Consiliul Judetean Timiş,

VladanTadic, Consulul General al Republicii Serbia la Timisoara, reprezentanti ai minoritatilor româneşti din Serbia şi ai minoritatilor sârbe din România, şi nu in ultimul rând, preşedintele Districtului Tubingen din Germania, Joachim Walter.

“Ne propunem ca acest consortiu cultural sa functioneze ca un laborator de creativitate la nivel euroregional si un factor de coeziune culturala, sociala si de ce nu, economica, sa stabilim un calendar comun de evenimente cu partenerii nostri România, Serbia si Ungaria, care sa conste in spectacole itinerante, expozitii de arta vizuala, rezidentiate artistice, pentru ca intreaga euroregiune sa beneficieze de acea emulatie si efervescenta deosebita pe care titlul de Capitala Europeana a Culturii le determina in orasele câstigatoare. in data de 19 mai, la Arad, vom semna intr-un cadru oficial principiile Activarium impreuna cu partenerii nostri din Serbia si Ungaria”, a declarat Iustin Cionca, preşedinte al Consiliului Judetean Arad.

“In elaborarea principiilor Consortiului Cultural Activariumam luat in considerarestrategia culturala a municipiului Arad, strategiile culturale ale regiunilor partenere in DKMT si faptul ca in anul 2021 orasele Timisoara (cu Aradul partener) si Novi Sad vor detine titlul de Capitala Europeana a Culturii”, a declarat dr. Andrei Ando, director executiv al Directiei Comunicare şi Strategii, din cadrul Consiliului Judetean Arad.

Anul 2018 va fi unul bogat in evenimente cu caracter european pentru Arad. “in perioada 20-22 martie organizam la Arad Adunarea Regiunilor Europei unde pâna in acest moment avem 106 participanti confirmati din toata Europa, primari, presedinti de consilii judetene, inalti functionari publici. Vom dezbate la Arad colaborarea regionala in administratie, cultura si business. in toamna organizam Conferinta Institutului Regiunilor Europei Via Habsburg, de punere in valoare la nivel euroregional a patrimoniului cultural material si imaterial austriac. La inceputul lunii octombrie organizam Rendez Vous de Arad, conferinta retelei oraselor si regiunilor culturale europene care aduce in prim-plan parteneriatele culturale euroregionale, pornind exact de la ceea ce prezentam noi astazi, acest consortiu cultural Activarium”, a subliniat preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.