Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) a adoptat recomandarea privind descarcarea de gestiune a Comisiei Europene in ceea ce priveste bugetul pentru 2016

cine-este-eugen-orlando-teodorovici-propunerea-pentru-ministerul-finantelor-505276.jpg

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat pe 20 februarie a.c., la reuniunea Consiliului Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfasurata la Bruxelles. Pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) au figurat teme precum finantarea sustenabila la nivelul UE, descarcarea de gestiune a Comisiei Europene privind bugetul pe 2016, orientari bugetare pentru exercitiul financiar 2019 si achizitiile publice si investitiile strategice in interiorul UE.

Ministrii finantelor din statele UE au dezbatut pe marginea raportului Grupului de lucru la nivel inalt privind finantarea sustenabila in contextul necesitatii elaborarii unei strategii a UE in acest domeniu. Strategia pentru finantarea sustenabila este o actiune prioritara inclusa in Planul de actiune privind Uniunea Pietelor de Capital, reprezentând, in acelasi timp, una dintre etapele-cheie pentru punerea in aplicare a Acordului de la Paris si a Agendei UE pentru dezvoltare durabila.

In cadrul reuniunii ECOFIN a fost adoptata recomandarea privind descarcarea de gestiune a Comisiei Europene in ceea ce priveste bugetul pentru 2016. in acelasi timp, Consiliul ECOFIN a salutat reducerea treptata a nivelului global estimat de eroare raportat de Curtea de Conturi Europeana, afectând toate domeniile care au fost auditate, precum si faptul ca, pentru prima data, Curtea ofera opinie cu rezerve (si nu o opinie contrara) cu privire la regularitatea operatiunilor. in privinta orientarilor bugetare pentru exercitiul financiar 2019, concluziile adoptate in reuniunea Consiliului ECOFIN fac referire la necesitatea unui buget realist, cu respectarea principiului bunei gestiuni financiare. Textul adoptat mentioneaza ca prioritati ale bugetului anului urmator: stimularea cresterii, promovarea ocuparii fortei de munca si crearea de noi locuri de munca, consolidarea coeziunii si agriculturii, stimularea competitivitatii si abordarea dimensiunii interne si externe a migratiei, provocarile de securitate si protectia frontierelor externe.

Pe agenda reuniunii ECOFIN a figurat si o prezentare a Comisiei Europene privind achizitiile publice si investitiile strategice, in baza Pachetului privind Achizitiile Publice, adoptat de catre Comisie in data de 3 octombrie 2017. Pachetul este compus din: o comunicare privind Achizitiile Publice – strategia Comisiei Europene pentru imbunatatirea achizitiilor publice, o comunicare asupra unui mecanism voluntar ex-ante pentru proiectele majore de infrastructura, o recomandare pentru statele membre privind profesionalizarea achizitorilor publici, un proiect al ”Ghidului privind stimularea inovarii cu ajutorul achizitiilor publice” lansat in consultare de catre Comisie.

Sursa: MFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.