Zonele rurale au o importanta deosebita, mai ales ca acestea contribuie la sursele noastre de hrana, la construirea patrimoniului material, oferind, in acelasi timp si activitati de recreere si petrecere a timpului liber.
Totusi, pentru a asigura viabilitatea acestor zone, acestea trebuie sa devina mai atractive pentru locuitori si investitori, iar acest lucru este posibil doar prin dezvoltarea economiei si a comunitatilor rurale.
Astfel, este lesne de inteles de ce sprijinirea initiativelor antreprenoriale in mediul rural este necesara, dar si presanta. Desi nu este cu mult diferit fata de antreprenoriatul in mediul urban, antreprenoriatul rural este bazat mai mult pe comunitate si tocmai de aceea are un impact mai mare la nivel micro.
GEA Strategy & Consulting isi propune sa contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului in mediul rural prin acordarea de consultanta gratuita unui numar de 10 antreprenori in vederea scrierii de Planuri de afaceri pentru accesarea cu succes a fondurilor nerambursabile care se acorda prin Programul National de Dezvoltare Rurala, PNDR 2014-2020, sub-masura 6.4 Sprijin pentru investitii in crearea si dezvoltarea de activitati non- agricole.
Aceasta sub-masura finanteaza activitati care nu vizeaza domeniul agriculturii, insa conduc la dezvoltarea economica a zonelor rurale.
Mecanismul pentru obtinerea serviciilor de consultanta gratuita este unul foarte simplu.
Antreprenorii din mediul rural trebuie sa completeze un formular cu cateva date tehnice (date de contact, tipul intreprinderii, numarul de angajati, etc) disponibil online aici si sa descrie pe scurt ideea de afacere cu care isi doresc sa aplice pentru finantare.
Data limita pentru completarea formularului este 15 august 2015. Cele 10 idei care vor primi consultanta gratuita vor fi selectate tinand cont de criteriile de eligibilitate ale sub-masurii, de aria geografica in care va avea loc investitia, cat si de originalitatea ideii.
Sub-masura se adreseaza micro-intreprinderilor, intreprinderilor mici existente si nou-infiintate (start-ups) din mediul rural, cat si fermierilor sau membrilor unor gospodarii agricole (cu statut minim pe PFA) care isi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unei activitati non‐agricole in zona rurala, in cadrul intreprinderii deja existente.
Investitiile eligibile
1. Investitii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole:
- fabricarea produselor textile, imbracaminte, articole de marochinarie, articole de hartie si carton;
- fabricarea produselor chimice, farmaceutice;
- activitati de prelucrare a produselor lemnoase;
- industrie metalurgica, fabricare de constructii metalice, masini, utilaje si echipamente;
- fabricare produse electrice, electronice;
2. Investitii pentru activitati mestesugaresti (activitati de artizanat si alte activitati traditionale non‐agricole)
- olarit, brodat, prelucrare manuala a fierului, lanii, lemnului, pielii, etc;
3. Investitii legate de furnizarea de servicii:
- servicii medicale, sociale, sanitar‐veterinare;
- servicii de reparatii masini, unelte, obiecte casnice;
- servicii de consultanta, contabilitate, audit;
- activitati de servicii in tehnologia informatiei si servicii informatice;
- servicii tehnice, administrative, etc.
4. Investitii pentru infrastructura in unitatile de primire turistica tip agro‐turistice, proiecte de activitati de agrement.
5. Investitii pentru productia de combustibil din biomasa in vederea comercializarii.
Pentru informatii suplimentare, puteti adresa intrebarile dvs. la adresa de e-mail [email protected] sau la telefon: 0744 306 538.