Cooperarea interregionala are efecte pe termen lung in Romania si in UE

cretu_martie_2018.jpg

Corina Cretu, Mika Lintilä, Finnish Minister for Economic Affairs

Patru dintre cele 20 de proiecte selectate sa ilustreze concluziile Raportului Interreg 2018 privind efectele cooperarii interregionale, publicat in luna august, sunt din Romania. Cele patru proiecte sunt Clusterix, DIFASS, EPTA si MORE4NRG si reprezinta dovada beneficiilor pe care astfel de proiecte le-au adus europenilor si mediului de afaceri, in perioada 2007-2014.

„Programul Interreg este in sine o poveste de succes pe plan european, cu beneficii clare in domenii precum transport, securitate, educatie si sanatate, ori in sectorul energetic. Sunt mandra ca si in Romania cooperarea interregionala sprijinita cu fonduri europene are efecte pozitive pe termen lung in zonele si regiunile unde astfel de proiecte sunt implementate”, a declarat comisarul european Corina Cretu la prezentarea concluziilor raportului.

Prin intermediul proiectului de cercetare-inovare Clusterix, Ministerul Cercetarii din Romania a colectat exemple de bune practici care i-au permis sa dezvolte o micro-schema de finantare pentru clustere in vedere sprijinirii acestora sa obtina rezultate de excelenta. DIFASS, un proiect din categoria dedicata competitivitatii IMM-urilor, a inspirat Agentia de Dezvoltare Regionala Centru sa infiinteze un birou care sa ofere sprijin companiilor in atragerea investitiilor straine. EPTA si MORE4NRG sunt doua proiecte ce se inscriu in sectorul economiei cu emisii scazute de carbon; primul s-a concentrat pe dezvoltarea unui sistem de transport metropolitan modern si integrat in Brasov, iar cel de-al doilea pe implementarea unei serii de initiative in domeniul energiei durabile in Maramures.

La nivelul Uniunii, patru din cinci participanti la studiul ce a stat la baza raportului au indicat o schimbare a politicilor in regiunile lor, ca urmare a activitatilor desfasurate prin intermediul proiectelor de cooperare interregionala. In majoritatea cazurilor, proiectele au dus la implementarea unei noi activitati sau initiative cu efecte pe termen lung in regiunea lor.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top