Copierea eșecului de a gândi strategic

„Am citit cu amuzament zilele trecute despre cazul ridicol al unor comune ale căror strategii de dezvoltare locală s-au dovedit copiate, pentru că numele unei comune apărea și în strategia alteia. O stupidă gafă de copy-paste, ce amintește de studenții slabi care copie din alte referate fără măcar să citească tot textul preluat!

Problema profundă a acestor strategii de dezvoltare locală este că ele nu își au geneza în viziunea strategică a liderilor locali, nu izvorăsc dintr-o pricepere a rostului unei strategii pentru dezvoltarea unei organizații sau a unei comunități. Ele au fost impuse ca instrumente care să fie folosite spre a justifica nevoia unei investiții pentru care se cere o finanțare nerambursabilă din programele UE.

Apariția lor ar fi trebuit să elimine forme de risipă și abuzuri anterioare, în care obiective de investiții locale erau finanțate fără nici o legătură cu nevoile locale, pe baza dorinței primarului de a atrage niște bani, pentru orice, numai ca să poată arăta că ceva tot a făcut! Asta a dus la apariția de parcuri la marginea unor sate, de săli de sport cu mare capacitate de spectatori în mici comune, de instalații de telescaun în localități fără atractivitate turistică etc.

Dar, în condițiile în care aceste documente se dovedesc și ele desprinse de realitate, fiind doar niște copii fără noimă, cum să crezi că argumentarea unei investiții locale, pe baza lor, poate realmente să contribuie la dezvoltarea locală?

Crearea unei strategii de dezvoltare locală realiste, cu șanse concrete de a conduce la procese de dezvoltare, nu poate fi făcută decât prin procese de colectare de date și de opinii de la fața locului, pentru a identifica starea curentă și aspirațiile colective. Plata unui serviciu de consultanță către un pseudo-consultant, având drept consecință copierea unei strategii, nu este doar un semn al unui potențial act de corupție, este și un semn al penibilei neputințe și culpabilei nedorințe a liderilor locali de a gândi strategic pentru acea comunitate.

Semnalul public al unei adevărate dorințe de a concepe și implementa o strategie locală solidă și sustenabilă este consultarea largă, profundă, fără grabă, periodică, a celor implicați și interesați. Apariția subită a unei strategii locale, din jobenul unui consultant, este doar un semn al copierii eșecului de a gândi strategic.”

Sursa: https://www.facebook.com/andreistefan.nestian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top