Copresedinte ALDE: Nu mai trebuie sa cautam scuze privind absorbtia fondurilor europene

granturi-subventii.jpg

Copresedintele ALDE Daniel Constantin a declarat ca, in urma iesirii Marii Britanii din UE, trebuie analizat impactul asupra absorbtiei fondurilor europene de catre Romania si ca, din acest moment, nu mai trebuie cautate scuze, ci sa se treaca la o absorbtie efectiva a acestor fonduri.

“Suntem la jumatatea exercitiului financiar 2014-2020 si cred ca aici trebuie sa analizam care va fi impactul. Marea Britanie este cel mai important contributor la bugetul UE. (…) Trebuie sa analizam care va fi impactul asupra Romaniei si cred ca, din acest moment, nu mai trebuie sa cautam scuze in ceea ce inseamna absorbtia de fonduri europene. Cred ca trebuie sa trecem la o absorbtie efectiva, pentru ca nu stim care va fi impactul pe termen mediu si lung al pierderii unui contributor net la acest buget din care ne hranim si noi pe diverse teme economice“, a afirmat, la o conferinta de presa, Daniel Constantin.

Constantin a aratat ca a facut un apel catre prim-ministrul Dacian Ciolos de a porni imediat o analiza la nivelul departamentelor de specialitate asupra posibilelor consecinte pe care iesirea Marii Britanii din UE le-ar avea asupra Romaniei, precizand ca seful Executivului a fost receptiv la acest lucru.

El a spus ca isi exprima increderea ca deja la nivelul MAE s-a luat legatura cu factorii decizionali din Marea Britanie pentru a vedea daca exista un plan in acest moment vizavi de procesul de iesire din UE, adaugand ca este nevoie de consolidarea parteneriatului strategic.

“E important pentru Romania sa ne corelam cu oficialitatile din Marea Britanie pentru ca, odata ce a iesit din UE, Marea Britanie devine un stat independent, iar Romania are sansa sa valorifice in raport cu drepturile pe care ar trebui sa le aiba cetatenii care isi doresc sa aiba o piata libera in UE, dar si in Marea Britanie. Cred ca avem nevoie de consolidarea parteneriatului strategic pe care il avem cu Marea Britanie, cred, in egala masura, ca avem nevoie ca la nivel juridic sa ne punem in acord impreuna cu colegii din Marea Britanie astfel incat cetatenii sa nu aiba de suferit si astfel incat sa incercam ca, la nivel bilateral, sa avem toate avantajele economice care pot exista in ambele tari“, a subliniat Constantin.

Copresedintele ALDE a aratat ca, la intalnirea de la Cotroceni, a expus aspectul referitor la partea militara, mentionand ca Romania are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, care reprezinta a doua forta militara la nivel mondial, si trebuie sa continuam dialogul astfel incat raporturile sa ramana favorabile ambelor tari.

El a mai spus ca a apreciat ca presedintele Klaus Iohannis este deschis unui proiect de tara de care are nevoie Romania, aratand ca ALDE a militat pentru elaborarea unui asemenea proiect si formatiunea va fi activa in definitivarea lui cat mai rapida.

Potrivit lui Constantin, una dintre cauzele pentru care Marea Britanie a luat aceasta decizie este “un sentiment pe care britanicii nu l-au prea simtit in ultima perioada, si anume acela de suveranitate in deciziile care se iau la nivel european si national”.

“Am facut un apel catre toti factorii de decizie ca de acum inainte sa incercam sa fim ceva mai activi la toate nivelurile in raport cu UE astfel incat sa incercam sa transmitem cetatenilor din tara noastra ca suntem suverani in tara noastra”, a adaugat Constantin.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.