Corina Cretu a subliniat importanta folosirii eficiente a fondurilor structurale si de investitii europene

fonduri-europene-salarii1.jpg

corina cretuComisarul European pentru Politica Regionala Corina Cretu a avut la Bruxelles o intalnire cu viceprim-ministrul si ministrul Economiei, Comertului si Relatia cu Mediul de Afaceri, Costin Borc.

Cele doua parti au discutat despre situatia actuala a absorbtiei fondurilor europene in Romania, programul operational pentru competitivitate pentru perioada 2014-2020, precum si despre oportunitatea folosirii fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI).

Inaltul oficial european a transmis partii romane necesitatea implicarii imediate a Ministerului Economiei in folosirea eficienta a fondurilor ESI, mai ales in directia sprijinirii cresterii competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), care reprezinta motoarele economiei europene, cat si ale celei romanesti. Pentru perioada 2014-2020, Romania va beneficia, prin fondurile ESI, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM), de peste 30 de miliarde de euro. Din aceasta suma, 4,6 miliarde de euro vor fi directionate – prin Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul de coeziune (FC) si Fondul social european (FSE) – pentru cresterea competitivitatii economice, in domenii precum cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare, tehnologia informatiei si comunicatiilor, dar si incurajarea antreprenoriatului si adaptabilitatea si competitivitatea IMM-urilor. 2,2 miliarde de euro din acesti bani provin din FEDR.

Corina Cretu i-a solicitat viceprim-ministrului Borc sprijinul pentru promovarea si facilitarea folosirii in Romania a acestorinstrumente financiare. “Este vorba in special de Initiativa pentru IMM-uri, care urmeaza sa fie adoptata in viitorul apropiat de catre Comisia Europeana. Utilizarea acestor instrumente financiare multiplica impactul investitiilor europene, iar in cazul acestei initiative, ofera garantii pentru acordarea de imprumuturi in conditii preferentiale, oferind astfel mediului de afaceri acces mai usor la finantare”, a precizat oficialul european.

In cadrul intalnirii, comisarul Cretu a subliniat importanta pregatirii la timp a proiectelor pentru perioada de programare 2014-2020, in paralel cu indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, printre care si Strategia de Specializare Inteligenta, cu termen limita de finalizare la 31 decembrie 2016. Totodata, inaltul oficial european a incurajat autoritatile romane sa fructifice sansa utilizarii complementare a Fondului european pentru investitii strategice cu fondurile ESI si FEADR, in cadrul Planului Juncker: “Fondul european pentru investitii strategice poate fi accesat de catre statele membre pentru atingerea obiectivelor Planului de Investitii. Folosirea fondului european pentru investitii strategice impreuna cu fondurile ESI este posibila asadar in cazurile in care este demonstrata valoarea adaugata a folosirii efective a celor doua resurse financiare. Vorbim de complementaritatea acestor fonduri, iar utilizarea impreuna a acestora poate fi valorificata atat la nivel de proiecte, cat si de finantare.”

Programe
Pentru perioada de programare 2007-2013, prin Programul Operational sectorial “Cresterea competitivitatii economice”, FEDR a acordat sprijin in valoare de peste 1,5 miliarde de euro pentru cercetare-inovare si pentru sisteme de productie. Sprijinul a constat in investitii in IMM-uri, precum si in intreprinderi mari.

In perioada 2014-2020, FEDR sprijina competitivitatea economiei romanesti investind peste 2,2 miliarde de euro prin intermediul a trei Programe Operationale:

1. Programul Operational pentru Competitivitate
•    axa prioritara 1: cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru sprijinirea competitivitatii economice si dezvoltarea afacerilor;
•    axa prioritara 2: tehnologia informatiilor si comunicatiilor pentru sprijinirea unei economii digitale competitive.

2. Programul Operational Regional
•    axa prioritara 1: promovarea transferului tehnologic;
•    axa prioritara 2: cresterea competitivitatii IMM-urilor.

3. Programul Operational privind Initiativa pentru IMM-uri.

In plus, pentru imbunatatirea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii in Romania, FEADR va aloca 93,5 milioane de euro. Pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor romanesti din sectoarele agricol si piscicol, FEADR si FEPAM aloca impreuna aproape 2,29 miliarde de euro.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.