Corina Cretu: Daca bugetul UE nu va fi implementat in 2021, peste 100.000 de proiecte risca sa nu mai fie finantate

interviu-corina-cretu.jpg

Daca bugetul UE nu va fi implementat in prima zi a anului 2021, peste 100.000 de proiecte din statele membre risca sa nu mai fie finantate, a afirmat marti comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu.

“State din Uniunea Europeana sunt confruntate si cu alegeri in acest an /…/ si nu este usor pentru ministri si prim ministri sa accepte usor acest buget, dar riscul este ca nicio tara sa nu foloseasca acest buget. Sunt convina ca presedintele Junker va face apel la Consiliul din 28 – 29 iunie la toti sefii de stat si de guvern sau catre presedintii statelor membre de a gasi un acord. (…) Pentru ca estimarile noastre sunt ca, daca acest buget nu va fi implementat din prima zi a anului 2021, peste 100 000 de proiecte risca sa nu mai poata fi finantate si incheiate cu fonduri europene si vor trebui incheiate pe bani nationali, si e pacat daca exista aceste fonduri”, a declarat Corina Cretu la Parlamentul European, unde a fost prezenta la Conferinta “Economie Durabila in Europa”, organizata de europarlamentarul S&D Maria Grapini.

Potrivit comisarului, negocierile au fost intotdeauna emotionale si, de aceasta data, dezbaterile vor fi si mai aprinse in contextul in care Marea Britanie paraseste blocul comunitar.

“Multe tari sunt nemultumite, dar, in actualul context, este formula cea mai echilibrata pe care am putut-o gasi. (…) Am dorit sa evitam toate aceste discrepante, pentru a face mai usoara incheierea unui acord in tip util, pentru a evita intarzierile pe care le intampinam in toate tarile la ora actuala in privinta implementarii fondurilor europene, care vin uneori si din cauze interne, dar in cea mai mare parte datorita adoptarii tarzii a legislatiei pentru exercitiul financiar actual 2014 – 2020”, subliniat comisarul pentru Politica Regionala.

Corina Cretu a mentionat ca revigorarea Strategiei Dunarii este urmatorul sau obiectiv pana la finalul mandatului de comisar european.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.