Corina Cretu: Felicit autoritatile romane pentru decizia de a fructifica intregul potential pe care ELI-NP il poate avea pentru societate

corina-cretu.jpg

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu l-a primit la Bruxelles, pe ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice din Romania, Adrian Curaj. Cei doi au discutat despre domeniul cercetarii din Romania, in special despre proiectul „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) de la Magurele si despre modul in care acesta poate contribui la dezvoltarea economiei locale si regionale.   

Inaltul oficial european a salutat angajamentul autoritatilor romane atat pentru integrarea proiectului ELI-NP in mediul de cercetare din Romania si din regiune, cat si pentru asigurarea sustenabilitatii acestuia. Totodata, Corina Cretu l-a felicitat pe ministrul Adrian Curaj pentru initiativa „Laser Valley – Land of Lights”, apreciind pozitiv aceasta strategie de dezvoltare urbana sustenabila, ce se dezvolta in jurul proiectului laserului de la Magurele.              

„Felicit autoritatile romane pentru decizia de a fructifica intregul potential pe care ELI-NP il are pentru societate. Initiativa „Laser Valley – Land of Lights” este o recunoastere a faptului ca proiectul de cercetare din domeniul laserelor poate produce efecte benefice in economie. Consider ca, pe langa cercetarea avansata realizata in centrul de la Magurele, exista potential pentru sectoare precum tratamentul deseurilor nucleare, dezvoltarea de aplicatii de securitate pentru porturi si aeroporturi, dar si pentru domeniul sanatatii”, a declarat comisarul european Corina Cretu.

Inaltul oficial european a mai adaugat ca proiectul ELI-NP, odata ajuns la maturitate, ar putea fi atractiv pentru mediul de afaceri, putand fi un punct de plecare pentru un posibil parteneriat public-privat.   

Context

„Extreme Light Infrastructure” (ELI) este un proiect de cercetare paneuropean, gazduit deRomania, Cehia si Ungaria. Scopul sau este sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala, deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul de afaceri. ELI a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI), instrument strategic al UE pentru dezvoltarea integrarii stiintifice a Europei, drept unul dintre proiectele de infrastructura de cercetare prioritare pentru Europa.

Proiectul din Romania, „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) reprezinta cel de-al doilea pilon al acestei structuri paneuropene din domeniul laserelor.  In aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finantare in valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, in Cehia.    

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top