Crescatorii de animale vor primi banii de la APIA dupa luna mai

bani_numarat.jpg

animaleCrescatorii de animale vor primi banii pentru sprijinul cuplat dar si ANT, aferenti anului de cerere 2015 abia incepand cu luna mai.

De vina ar fi lipsa modulului de zootehnie pentru care APIA de abia acum face demersuri sa il achizitioneze. “Este o mare problema  cu sprijinul pentru anul 2015 pentru ca ni s-a spus ca pana in luna mai 2016 nu avem cum sa primim banii deoarece in acest moment in softul achizitionat de APIA nu exista modul pentru zootehnie. Si abia, daca vor reusi pana in luna martie sa faca acest modul doar dupa aceasta luna sa inceapa procesarea datelor. Ni s-a spus ca cei de la Siveco lucreaza la modul”, a declarat Ionica Nechifor, fondatorul si presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine MOLDOOVIS si, totodata, cel care va face in continuare parte din echipa de conducere a Romovis din pozitia de Secretar General.

Nu se stie efectivul eligibil
APIA nu a reusit sa le comunice fermierilor nici efectivul eligibil astfel ca in momentul de fata nu stiu ce bani vor primi. “Nu ni s-a spus nicio cifra clara al efectivului eligibil pentru 2015 iar asta este din nou o mare problema. Pentru noi este o dezamagire foarte mare pentru ca nu se stie exact nici macar efectivul eligibil, nici la ANT, nici la sprijinul cuplat. Efectiv suntem blocati si la sprijinul cuplat dar si la ANT. Vorbesc de toata zootehnia, adica si crescatorii de bovine sunt in aceeasi situatie pentru ca modulul de zootehnie este comun”,a mai explicat crescatorul.

Potrivit acestuia, pentru anul 2015 fermierii au depus cereri pentru circa 10 milioane de capete iar sprijinul cuplat depaseste 3,5 milioane de capete.  “Sumele pe care ar trebui sa le incaseze oierii pentru anul de cerere 2015 sunt 7 euro pe cap de animal pentru spijinul cuplat si 24 de lei pentru ANT. Dar daca efectivul se mentine la 10 milioane de capete cred ca spijinul scade la 20 de lei pe cap de animal suma ce este trecuta si in adeverinta-punte”, a mai spus Ionica Nechifor.

Crescatorul este de parere ca Romania ar risca chiar penalizari pentru ca nu face platile la termenul stabilit de comun acord cu CE. “Iar noi stim clar ca daca in cazul ANT-ului termenul limita pana la care se pot achita banii catre fermieri este 30 iunie 2016, in cazul sprijinului cuplat termenul limita de plata este de 31 martie, data prevazut in regulamentul european. Deci Romania va suporta din nou penalitati”, ne-a mai explicat secretarul general al Romovis. De precizat ca pentru anul de cerere 2015, Romania a obtinut derogare ca platile sa fie facute si pentru fermierii care nu au animalele inscrise in Registrul Genealogic, masura ce devine obligatorie pentru anul de cerere 2016.

Sursa: www.agrointel.ro

3 thoughts on “Crescatorii de animale vor primi banii de la APIA dupa luna mai”

 1. pop vasile spune:

  jegosi nenorociti care-si bat joc de micii fermieri. sa va arda iadul petoti cei care ne conduc. Unde esti tu Tepes,Doamne?

 2. Pacrar Vasile spune:

  Trebuie sa iesim in strada sa ne cerem drepturile.,trebuie sa alegem lideri care sa ne reprezinte cu adevarat interesele nu numai stringatori de cotizatii si de tot felul de jmecerii. DESTEAPTATE ROMANE

  1

 3. Balici Mihai spune:

  Nu era mai bine sa nu mai platim zeci de milioane de euro pe un asa zis soft care sa modeleze noile aberatii ale pingelatilor de la UE si sa mergem traditional pe subventiile ca in anii anteriori
  Cat platim pe softisti ,pe firmele capuse , cat blocam zeci de mii de oameni pentru tot felul de evidente si verificari solicitate de pingelarii de la UE, puteam dubla subventia si sutele de mii de fermieri erau mai bucurosi, plus aceste subventii erau achitate in decembrie anul curent si fermierii isi puteau procura hrana ,medicamentele ,necesare unei mici ferme
  Asa sa ne ajute D-zeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.