Cristian Paun: “Un motiv pentru care nu cred in BREXIT”

cristian-paun.jpg

Cristian Paun scrie pe blogul sau despre Brexit.

BREXIT da multi fiori reci tuturor taberelor afectate de o astfel de decizie. Marea Britanie va avea un referendum decisiv pe aceasta problema pe data de 23 Iunie. Suntem sfatuiti in dreapta si in stanga, in disperare de cauza, sa convingem cetatenii britanici sa nu voteze pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (vezi aici). De parca britanicii ar fi niste oi necivilizate si needucate suficient ca sa poata fi convinsi pe sest de ceva sau altceva. De parca noi am avea un istoric democratic relevant incat sa fim in masura sa dam lectii de democratie altora.

Marea Britanie oricum a ramas deoparte in cateva proiecte esentiale ale Uniunii Europene. Iata cateva episoade scurte: Marea Britanie a intrat mult mai tarziu in Uniunea Europeana (in 1961 Franta s-a opus prin veto, admiterea s-a facut propriu-zis in 1967); la scurt timp de la aderare (anii 70-80), Marea Britanie a inceput o negociere dura cu Uniunea Europeana pe diferite probleme (agricultura, aparare, politica externa etc.), cuvantarea tinuta de Margaret Thatcher la College of Europe, cunoscuta si sub numele de ”The Bruges Speach”, devenind un text relevant pentru curentul eurosceptic; in 16 septembrie 1992, in urma atacului speculativ asupra lirei sterline (cunoscut sub numele de ”Miercurea Neagra”), Marea Britanie a decis retragerea din Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2) propus pentru adoptarea monedei unice, parasind proiectul Euro si pastrand (similar cu Danemarca) un statut special in aceasta privinta (pot decide oricand intrarea in Zona Euro, nefiind obligatorie aceasta conditie).

Britanicii mereu au fost asociat mai degraba unui curent anti-UE si reprezentand de multe ori pozitia Statelor Unite de care s-au simtit mult mai aproape, mai ales in politica externa si cea de aparare. Evolutia recenta a Uniunii Europene a alimentat si mai mult curentul eurosceptic: in loc sa promoveze piata unica si libertatile fundamentale (libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor), Uniunea Europeana s-a transformat intr-un puternic pol interventionist cu institutii proprii si cu legislatie proprie pe care incet-incet o impune tarilor membre care sufoca tot mai mult indivizii si comunitatile locale / regionale. Uniunea Europeana a devenit un puternic proiect redistributiv de resurse de la cei ”bogati” sau ”performanti” din punct de vedere economic catre cei ”saraci”. Uniunea Europeana este un proiect tot mai impotriva antreprenoriatului si a liberei initiative. Este clar ca multi britanici au observat acest lucru si sunt complet deranjati de acest proiect care ii saraceste sistematic si le impune cote de tot felul (cote de productie, cote de emigranti, cote de cheltuieli asumate etc.).”

Citeste continuarea pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top