Crowdfunding: Noi reguli UE pentru platformele prin care se strang bani pe internet

bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg

Comisia Europeana propune joi un nou regulament UE pentru platformele de crowdfunding, prin care startupurile si alte mici afaceri strang bani pe internet pentru investitii.

Propunerea Comisiei ar introduce un regim optional al UE, care permite platformelor de crowdfunding sa-si poata oferi cu usurinta serviciile pe piata unica a UE. in loc sa respecte diferite regimuri de reglementare, platformele vor trebui sa respecte un singur set de reguli, atat atunci cand opereaza pe piata interna, cat si in alte state membre ale UE. „Pentru investitori, propunerea va oferi in continuare certitudine juridica in ceea ce priveste normele aplicabile privind protectia investitorilor” – sustune CE.

Crowdfundingul, denumit in limba romani si finantarea participativa, ofera conditii mai bune de acces la finantare, in special pentru firmele nou-infiintate si alte intreprinderi mici. cele mai cunoscute platforme de crowdfunding la nivel mondial sunt din America, Kickstarter si Indiegogo. in Romania functioneaza si platforme de crowdunding autohtone, una dintre ele fiind Startarium.

Un start-up poate prezenta un proiect pe o platforma online si solicita sprijin sub forma de imprumut (prin „creditarea de la persoana la persoana”) sau de capitaluri proprii.

Investitorii obtin un castig financiar de pe urma investitiei efectuate. in prezent, numeroase platforme intampina greutati atunci cand incearca sa se extinda in alte tari din UE.

„Guvernul” Uniunii Europene crede ca din aceasta cauza, in UE, „finantarea participativa este subdezvoltata in comparatie cu alte mari economii mondiale, iar piata UE este fragmentata”.

Unul dintre principalele obstacole il constituie lipsa de reguli comune la nivelul UE, care a condus la o crestere importanta a costurilor de conformare si operationale si impiedica platformele de finantare participativa sa se extinda si in alte state membre.

CE sustine ca propunerea sa de joi va permite acestor platforme sa isi ofere mai usor serviciile in intreaga UE si va facilita accesul la aceasta forma inovatoare de finantare pentru intreprinderile aflate in cautare de fonduri.

Odata ce va fi adoptat de Parlamentul European si de Consiliu, regulamentul propus va permite platformelor sa obtina o eticheta UE, cu conditia respectarii unui set unic de reguli. Datorita acestei etichete, ele isi vor putea propune serviciile pe intregul teritoriu al UE.

Pe platformele de finantare participativa, investitorii vor fi protejati prin reguli clare privind comunicarea informatiilor, guvernanta si gestionarea riscurilor, precum si printr-o abordare coerenta a supravegherii.

„O licenta UE in domeniul finantarii participative ar ajuta platformele din domeniu sa se extinda in Europa. Datorita acestei licente, platformele vor putea pune in legatura investitori si intreprinderi din intreaga UE, oferind intreprinderilor si intreprinzatorilor mai multe oportunitati de a-si propune ideile unei baze mai extinse de finantatori”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.

Pentru a putea intra in vigoare, propunerea trebuie sa fie aprobata de Parlamentul Eurpean si de Consiliul UE (statele membre), iar apoi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentele nu au nevoie sa fie transpuse in legislatia nationala a fiecarui stat membru.

Propunerea de regulament face parte dintr-un plan de actiune mai larg al CE privind modul in care se pot valorifica posibilitatile oferite de inovarea bazata pe tehnologie in domeniul serviciilor financiare (FinTech).

Comisia crede ca Europa ar trebui sa devina un centru mondial in domeniul FinTech si sa dispuna de intreprinderi si investitori capabili sa profite la maximum de avantajele oferite de piata unica in acest sector aflat intr-o evolutie rapida.

 

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.