Cum pot antreprenorii sa beneficieze de granturi de 24.000 de euro prin Romania Start-Up

bani-716x300.jpg

Noul program de finantare europeana pentru antreprenoriat, Romania Start-Up, ofera 24.000 de euro celor care vor sa isi dezvolte propria afacere, si daca reusesc ca dupa un an sa genereze vanzari de minimum 12.000 de euro, vor primi inca 16.000 euro. „Cei care doresc sa se implice in program primesc un grant si trebuie sa creeze minimum 30 de afaceri antreprenoriale pe proiect“, a spus Dan Barna, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene.

„Cei 16.000 de euro pot fi folositi pentru dezvoltarea afacerii, marketing, echipamente, dotari si alte elemente necesare businessului”, adauga el.

Cei care au un plan de afaceri sustenabil si credibil si reusesc sa acceseze fonduri europene au obligatia de a crea doua locuri de munca. Barna spune ca noul mecanism de finantare pentru antreprenoriat este mai creativ fata de programele anterioare.

„Pot fi imbunatatite lucrurile pe partea de consultanta, beneficiari sau blocaje. Lucrurile au evoluat atat in Romania, cat si in Europa, iar mecanismul de obtinere a fondurilor europene pentru antreprenori trebuie imbunatatit“, mai spune Dan Barna.
 
Romania Start-Up este un proiect structurat in trei sectiuni, astfel ca in primul an vor fi selectati minimum 300 de someri sau angajati care vor sa se implice in activitati antreprenoriale si care vor sa fie instruiti pe parcursul unui an de zile.

In cadrul cursurilor, participantii va trebui sa realizeze cate un plan de afaceri, iar o comisie de specialitate va face o selectie transpa¬renta si va alege 10% din proiectele pe care le cred viabile pentru piata din Romania. „Antreprenorii trebuie sa genereze planuri de afaceri suficient de bune si de credibile pentru a merita sa fie finantate“, a completat Barna.

Proiectul este finantat cu 105 milioane de euro, bani europeni. Beneficiarul programului isi va asuma rolul de mentor si ii va invata pe cei 300 de oameni cum sa faca afaceri. La sfarsit, comisia de evaluare va selecta 30 de planuri de afaceri care vor primi cate 24.000 euro fiecare, iar daca reusesc sa aiba incasari de 12.000 euro vor mai beneficia de inca 16.000 de euro. A doua faza a proiectului se va desfasura pe durata a 18 luni, cand persoanele selectate isi vor infiinta propriile companii, iar in urmatorul an firmele acestora trebuie sa functioneze. Ghidul programului Romania Start-Up este in consultare si va fi publicat la inceputul anului viitor.

„Banii vor fi distribuiti in 3-6 proiecte pe regiune. Proiectul va avea acoperire nationala“, spune Dan Barna.
 
El estimeaza ca programul va crea circa 2.000 de locuri de munca, aproximativ 1.500 de IMM-uri si va forma peste 10.000 de persoane in domeniul antreprenoriatului. „Tara este mai antreprenoriala decat credem, dar nu am avut mecanisme de educatie in randul tinerilor in spirit antreprenorial. Antreprenoriatul era vazut ca o combinatie, nu ca un business“, sutine Barna.
 
Dan Barna a punctat faptul ca ministerul incearca sa simplifice informatiile si procedurile din spatele lor, precum si modalitatile de plata. „Intarzierile au generat multe dificultati impingand beneficiarii in situatii de insolventa total nemeritate“, adauga el.
 
Piata asteapta fondurile europene ca fiind singura posibilitate de finantare, iar la nivel antreprenorial se intalneste abordarea ca statul e dator sa aiba grija de business-ul meu, a completat acesta.
 
Dan Barna este secretar de stat si a venit in Ministerul Fondurilor Euro¬pene in contextul post-Colectiv, dupa ce ultimii zece ani i-a petrecut de cealalta parte a baricadei.
 
 Ce a mai spus Dan Barna
 
– Este o provocare mare pentru beneficiarii finantarii, exista o margine a cheltuielilor pentru administrarea programului;
 
– In bugetul proiectului sunt stipulate doua tipuri de cheltuieli: sumele alocate pentru proiecte si o componenta de cheltuieli directe: salariile expertilor care ii sustin pe tineri;
 
– Educatia antreprenoriala cumpatata nu a existat, iar daca nu ai valori si educatie e greu pentru societate sa aiba dezvoltare antreprenoriala;
 
– Generatiile actuale sunt mai asumate decat celelalte, iar acest program le da sanse celor care au potential;
 
– Avem sanse sa luam mai multe fonduri europene fata de pana acum. In programul 2007-2014 am avut o rata de 68%, dar o sa ajungem la 75%. Pe urmatorul interval o sa trecem de 90%;
 
– Suntem foarte atenti ca toate proiectele finantate sa beneficieze de o atentie mai buna inca din faza incipienta ca sa nu aiba elemente artificiale;
 
– In fiecare program au fost elemente de succes si elemente de blocaj;
 
– Facem o analiza pentru a vedea care a fost impactul acestor fonduri, evident e mai mic decat ne-am dorit, au fost probleme complexe, dar nu vreau sa se genereze impresia ca programul a fost total esuat;
 
– Avem o redundanta in a citi fiecare litera in cel mai prost fel posibil;
 
– Romania a crescut in ultimul an si jumatate absorbtia prin proiectele retrospective pentru autoritatile publice care au respectat principiile de transparenta si au recuperat o parte din bani.

Mai multe detalii: Video Ziarul Financiar

One thought on “Cum pot antreprenorii sa beneficieze de granturi de 24.000 de euro prin Romania Start-Up”

  1. Ovidiu spune:

    As dori Sa stiu daca pot lua acesti bani de la stat.sa imi deschid afacerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.