Cum poți amâna plata datoriilor către stat și ce facilități ai pentru angajați

acte.jpg

In ultimul timp, ni se aduce periodic la cunostinta ca Guvernul ia noi si noi masuri pentru a sprijini mediul de afaceri. Uneori este greu in urma acestor stiri sa vizualizezi cum poti concret sa beneficiezi de ajutor pentru a diminua pagubele economice cauzate de pandemie sau, daca faci parte din categoria mai putin afectata, cum poti profita de anumite avantaje fiscale pentru a folosi lichiditatile de care dispui astfel incat sa obtii cele mai bune rezultate posibile.

Prin urmare, vrem sa raspundem la doua intrebari importante pentru business-ul si starea financiara a firmei tale din aceasta perioada si perioada imediat urmatoare:

Amanarea taxelor si impozitelor la bugetul de stat– pana cand poti amana aceste plati fara sa fii in pericol sa iti fie blocate conturile; ce inseamna si cum poti beneficia de amnistie si esalonarea datoriilor; ce beneficii ai iti daca platesti la timp datoriile.

Ce faci cu angajatii din luna iunie 2020 – iti vom spune ce facilitati poti accesa pentru salariatii care se intorc din somaj tehnic si pentru noii angajati din anumite categorii de varsta si ce trebuie sa faci pentru decontarea acestor ajutoare banesti de la bugetul de stat.

1.Amanarea taxelor si impozitelor la bugetul de stat

Termenul pana la care poti amana plata impozitelor si taxelor fara a fi penalizat de catre ANAF s-a prelungit pana la 25 octombrie 2020.

Termenul initial a fost stabilit pe 15 iunie 2020, ulterior a fost prelungit pana la 25 iunie 2020, iar acum, Guvernul a decis o noua prelungire pana la data de 25 octombrie 2020.

Aceasta amanare inseamna ca daca nu platesti impozitele si taxele aferente perioadei februarie-septembrie 2020 la scadenta, nu ti se blocheaza conturile si nu ti se calculeaza penalitati de intarziere.

Amnistia fiscala pentru sumele datorate pana la 31.03.2020

Daca achiti aceste impozite si taxe restante aferente lunilor de dinainte de februarie 2020 (inclusiv) pana la 15 decembrie 2020, nu mai datorezi majorari / accesorii aferente acestor sume. Procedura consta in depunerea unei notificari privind intentia de a beneficia de prevederile OUG 90/ 2020 privind amnistia fiscala, urmand ca in 10 zile ANAF sa elibereze un certificat fiscal, in care vor aparea sumele care se incadreaza pentru aceasta facilitate.
Dupa depunerea acestei notificari, ANAF nu iti va mai bloca conturile pentru ca ti-ai manifestat intentia de a-ti plati datoriile.

Important!
Pentru a beneficia de amnistie, este obligatoriu ca pana la 15 decembrie 2020 sa fie achitate atat impozitele si taxele datorate pana la 31.03.2020 (mai putin majorarile si penalitatile care fac obiectul amnistiei) cat si datoriile catre stat scadente dupa aceasta data si sa fie depuse toate declaratiile obligatorii pana la acest termen.

De asemenea, recomandam atentie la ordinele de plata si urmarirea fisei de la ANAF pentru a nu aparea sume stinse incorect si prin urmare sa ai totusi surpriza achitarii unor majorari si penalitati.

Esalonarea datoriilor – procedura este aceeasi ca si pana acum, trebuie intocmit un dosar si exista anumite conditii de indeplinit.

Recomandam aceasta varianta numai daca sunteti foarte afectati de situatia economica actuala si aveti impozite si taxe neplatite pe o perioada mai mare.

Bonificatii la plata la timp a impozitului pe profit / veniturile microintreprinderilor

Aceasta masura care a fost luata initial doar pentru trimestru 1 al anului 2020, a fost adoptata si pentru trimestrele 2 si 3 ale acestui an, adica pentru platile datorate pana la 25 iulie 2020 respectiv 25 octombrie 2020.
Procentul care se aplica impozitului datorat este de 10%.

2.Somaj tehnic si facilitati pentru plata salariilor

Somajul tehnic fost suportat de catre bugetul de stat pana la 31.05.2020, cu exceptia sectoarelor unde nu au fost eliminate restrictiile impuse pentru combaterea pandemiei. Aceste sectoare pot continua sa solicite ca si pana acum somaj tehnic de la bugetul de stat, pana la ridicarea restrictiilor.

Daca ai angajati care revin la munca dupa ce au fost in somaj tehnic sau au avut contractele suspendate, beneficiezi timp de 3 luni de 41.5% din cheltuielile salariale (inclusiv toate taxele).

Ce trebuie sa stii:

  • banii de deconteaza tot din fondul de somaj;
  • suma decontata este plafonata la 2253 lei (41,5% din salariul mediu brut);
  • decontarea se face in 10 zile de la declararea si plata taxelor salariale;
  • nu poti beneficia simultan si de somaj tehnic si de aceasta decontare a cheltuielilor salariale;
  • ai obligatia pastrarii salariatilor pentru care ai aplicat pentru decontarea sumelor pana la 31.12.2020.

Beneficii pentru angajarea de persoane cu varsta de peste 50 de ani sau cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani

Daca angajezi persoane din aceste categorii de varsta:

  • beneficiezi de decontarea a 50% din salariu – dar nu mai mult de 2500 lei – pe o perioada de 12 luni;
  • ai obligatia sa pastrezi acesti salariati pentru 24 de luni (12 luni cat se deconteaza sumele plus inca 12 luni pentru care suporti tu toate cheltuielile)… Mai multe detalii aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.