Cum sa angajezi un consultant pentru realizarea planului de afacere

consultant1.jpg

Cand vine vorba de angajarea unui consultant in scrierea planului de afacere, opiniile sunt impartite: unii oameni de afaceri cred cu tarie in utilitate angajarii unui expert extern pentru ca poate aduce noi perspective si cunostinte care pot adauga valoare planului de afacere, in timp ce altii considera ca angajarea unui consultant implica niste costuri mult prea mari raportate la beneficiul primit si in plus, acestia (consultantii) nu stiu afacerea atat de bine pe cat o cunosc intreprinzatorii.

Cine are dreptate? Am putea spune ca ambele tabere, in functie de tipul de consultant angajat si de scopul pentru care este acesta angajat. Majoritatea consultantilor sunt experti pe anumite arii de business si pot fi angajati fie sa va asiste la scrierea unor parti din planul de afaceri fie sa fie subcontractati pentru realizarea integrala a planului de afacere.

Dezavantajul in colaborarea cu un consultant este reprezentata de faptul ca trebuie sa petreceti destul de mult timp comunicand cu acesta atat inainte cat si in timpul derularii contractului.

Trebuie sa va asigurati ca ati explicat pe deplin si consultantul a inteles exact – natura afacerii dumneavoastra, conceptul si strategia afacerii, nevoile dumneavoastra financiare, precum si alte aspecte, cum ar fi cele legate de activitatile de control, planurile de viitor si asa mai departe. Toate aceste elemente trebuie clarificate pe parcursul procesului pentru ca nu doriti sa o platiti pentru un plan de afacere frumos facut care sa se potriveasca pentru afacerea altcuiva si nu pentru a dumneavoastra.

Si o data ce planul de afacere este realizat, este recomandat sa mai aveti o discutie cu consultantul pentru a vedea daca mai exista si alte aspecte utile care pot fi exploatate dar care nu au fost incluse in planul de afaceri.

Daca va decideti sa angajati un consultant pentru a va ajuta sa pregatiti planul de afaceri, asigurati-va ca alegeti cea mai potrivita persoana pentru acesta activitate. Mai jos aveti cateva recomandari care sa va ajute in procesul de selectare a unui consultant:

1. Obtineti recomandari. Intrebati-va colegii, cunostintele si alti colaboratori, cum ar fi bancheri, contabili si avocati daca nu va pot recomanda un consultant pentru scrierea unui plan de afacere. O recomandare buna va poate scuti de extrem de multa munca si stres. In plus, putini consultanti isi fac publicitate in sensul clasic al cuvantului, deci recomandarile sunt cea mai buna modalitate de a ajunge la ei.

2. Urmariti sa aiba experienta in lucrul cu companii similare cu a dumneavoastra. Gasiti un consultant care este expert in a ajuta companii cum este a dumneavoastra. La modul ideal, consultantul ar trebui sa aiba experienta in scrierea planurilor de afaceri pentru companii de dimensiuni similare si/sau care activeaza in acelasi tip de industrie ca firma dumneavoastra. Este de preferat sa evitati sa lucrati cu consultanti care fac “de toate pentru toti”.

 Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.