Cum să furi 10 milioane de euro de la UE. Rețeta Vlasov – Dimitriu

Vlasov-Dimitriu.jpg

Fondurile POSDRU de care a beneficiat Camera de Comerț și Industrie București sub conducerea lui Sorin Dimitriu s-au cheltuit după rețeta patentată de fostul lider al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Vlasov: documente fictive, costuri exagerate, achiziții de lux.

Sumele sunt uriașe, 18 proiecte administrate de CCIB și finanțate de UE cu peste 30 de milioane de euro. Cel puțin 10 milioane de euro s-au cheltuit ilegal, arată Curtea de Conturi și DNA. La câțiva ani de la finalizarea proiectelor, efectele acestora s-au putut măsura doar în ani de închisoare: Sorin Dimitriu a primit deja o condamnare definitivă (în septembrie 2019, când a și părăsit conducerea CCIB) și așteaptă sentința în al doilea.

Mercedes cu opționale prin POSDRU

În raportul Curții de Conturi pe 2012 referitor la cheltuirea banilor publici de către instituții de stat, auditorii notează că “în cazul proiectului <Dezvoltarea competențelor manageriale și antreprenoriale în vederea creșterii competitivității și valorificării oportunităților de afaceri> s-a constatat achiziţia în sistem de leasing a unui autoturism Mercedes Benz fără respectarea principiului unui management financiar riguros sau a cerinţei de eligibilitate prevăzută de ghidul solicitantului de a se asigura utilizarea eficientă a fondurilor şi un raport optim cost-rezultate. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 28 de luni pentru o valoare totală de 42 mii euro, din care 31 mii euro reprezintă ratele de leasing. În plus, prin contractul de leasing au fost prevăzute dotări opționale în valoare de 3 mii euro, reprezentând sistem asistență parcare, scaune față încălzite, volan și schimbător de viteze în piele, pachet de iluminare interioară, care nu sunt necesare raportat la activitățile proiectului şi nu respectă principiul unui management financiar riguros, prin utilizarea eficientă a fondurilor acordate prin proiect.”

Proiectul „Dezvoltarea competențelor manageriale și antreprenoriale în vederea creșterii competitivității și valorificării oportunităților de afaceri” a costat peste 17 milioane de lei, din care 15,7 milioane de lei direct de la UE.

Achiziția i-a aparținut unuia din partenerii din proiect, Universitatea “Titu Maiorescu” (UTM) din București. Evident, cu buna știință și aprobare a beneficiarului proiectului, Camera de Comerț și Industrie București (CCIB). UTM a refuzat orice comentariu pe această temă, în ciuda cererilor repetate ale reporterilor… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top