Cum trebuie să arate o echipă de fondatori ca să fie “investibilă”?

Cristian-Munteanu.png

În cel de-al treilea episod al seriei “Startup Coach”, Cristian Munteanu, Managing Partner al fondului de investiții Early Game Ventures, vorbește despre echipele de fondatori de startup-uri.

Cum arată o echipă “investibilă”? Unde găsești co-founderi? Care sunt greșelile tipice făcute de antreprenori la început de drum? Cum să distribui părțile sociale între fondatorii companiei? Cum evaluează un investitor distribuția dezechilibrată a părților sociale? Care sunt calitățile și competențele de care este nevoie într-o echipă de fondatori de startup-uri? Cine este CEO-ul? Cum angajezi și cum concediezi oamenii? Ce este și cum funcționează un plan de ESOP?

În etapa timpurie de dezvoltare a unui startup (la early-stage), singurul lucru concret pe care un investitor poate pune mâna sunt fondatorii. Altminteri, tehnologia (încă) nu există, compania nu deține bunuri, echipamente sau clădiri, iar în conturi nu sunt bani. De multe ori însă, nici măcar fondatorii nu sunt o prezență sigură: multe echipe se destramă timpuriu, oamenii se ceartă și se despart. În condițiile acestea, investitorii acordă o atenție maximă calității antreprenorilor și analizează cât de coachable sunt aceștia, cât de dedicați sunt companiei, cu ce contribuie, ce pretenții au, ce experiență de lucru au împreună, ce nivel de leadership au, ce pregătire de specialitate, ce experiență de muncă, ce caracter, ce personalitate și ce etică de muncă au… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.