Dacian Ciolos: Guvernul pregateste o strategie energetica pentru Romania. Energia verde, pe lista de prioritati

energie-verde-2020.jpg

Romania are potential de productie atat de gaz, cat si de energie electrica, dar trebuie avuta in vedere si perspectiva europeana care pune accentul din ce in ce mai mult pe energie verde, pe energie regenerabila, pe energie cu emisii de carbon zero, a declarat premierul Dacian Ciolos, la Conferinta privind securitatea alimentara organizata la Institutul Bancar Roman din Bucuresti.

Potrivit lui Ciolos, strategia energetica este in curs de finalizare la ministerul de resort, urmand sa fie adoptata dupa o larga si aprofundata dezbatere publica.

“Romania are potential de productie atat de gaz, cat si de energie electrica. Si, din acest punct de vedere, strategia energetica care este in curs de finalizare la Ministerul Energiei si dorinta noastra este ca ea sa fie adoptata dupa o larga si aprofundata dezbatere publica, deci sa fie asumata nu doar de catre un minister sau de catre un Guvern, ci sa fie asumata la nivel national, aceasta strategie este importanta pentru ca va fi intr-un anumit fel cartea noastra de identitate in toate discutiile la nivel european si la nivel regional in ceea ce priveste pozitionarea Romaniei atat in constituirea si intarirea pietei energetice europene, cat si a parteneriatelor cu tarile vecine Marii Negre'”, a spus prim-ministrul.

El a punctat ca Romania trebuie sa gandeasca si dincolo de resursele naturale, respectiv la energia verde. “Dorim sa facem din aceasta strategie o dovada ca Romania gandeste si dincolo de resursele naturale pe care le poate exploata acum, ma gandesc aici la gaze, la petrol, dar putem gandi si in perspectiva europeana care pune accentul din ce in ce mai mult pe energie verde, pe energie regenerabila, pe energie cu emisii de carbon zero. Si cred ca pentru a conta pe piata energetica si pe termen lung si pentru a putea dezvolta sectorul economic bazandu-ne pe resurse energetice la costuri abordabile este important sa abordam acest subiect al energiei verzi cat mai din timp si sa integram aceste lucruri in asa fel incat sa nu impiedicam industria sa evolueze. Avem in continuare in Romania o parte din industrie inalt consumatoare de energie, pentru care trebuie sa ne gandim la perspectiva pe termen scurt, dar pe termen lung trebuie sa fim in masura sa facem aceasta trecere fara costuri suplimentare pentru economia noastra”, a precizat Dacian Ciolos.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.