Dacian Ciolos: Programul „Diaspora Start-Up” poate ajuta si IMM-urile din tara sa se dezvolte pe piete externe

dacian_ciolos.jpg

Programul guvernamental dedicat mediului antreprenorial din Diaspora poate ajuta si IMM-urile din Romania sa se dezvolte in sistem joint-venture si pe alte piete in afara celei autohtone, a declarat premierul Dacian Ciolos.

„Ne-am gandit si la finantarea, la creditarea IMM-urilor. Aici as aminti doar programul operational ‘Initiativa pentru IMM-uri’, un program cu o alocare de aproximativ 100 de milioane de euro, (…) care ar putea atrage credite de 400 de milioane de euro pentru circa 2.500 de IMM-uri care ar putea beneficia de acest program. Tocmai s-a semnat recent acordul cu Fondul European de Investitii, cu Banca Europeana de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a incepe derularea acestui program”, a afirmat Dacian Ciolos, la evenimentul „Topul National al Firmelor Private din Romania”.

El a mentionat si programele de minimis administrate de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, precum si programele „Romania Start Up Plus” si „Diaspora Start Up”.

Premierul a explicat ca un program dedicat Diasporei ar aduce beneficii si economiei romanesti.

Este benefic si pentru economia Romaniei sa-i stimulam pe cei care vor sa se intoarca acasa sau cei care vor sa investeasca acasa sa poata sa o faca. Din punctul meu de vedere, aceasta intoarcere, cel putin investitionala, a romanilor din Diaspora poata sa fie utila pentru ca astfel de experienta, ma gandesc mai ales in state membre UE, dar nu numai, acesti oameni investind acasa pot, apoi, la randul lor, impreuna cu unii dintre dumneavoastra, ei cunoscand mediul investitional si de afaceri din acele tari, dumneavoastra avand de multe ori anumite produse care pot fi comercializate pe pietele respective, ne putem gandi si la joint-venture pentru a iesi in afara Romaniei, a iesi pe piata europeana„, a explicat Ciolos.

El a mai spus ca din analizele Guvernului in materie de IMM-uri rezulta ca performanta acestora tinde sa stagneze dupa ce atinge un anumit nivel de dezvoltare.

„Avem nevoie pentru a dezvolta capitalul romanesc, pentru a creste performanta si capacitatea lui investitionala sa vedem cum sa facem ca sa putem sa trecem de acel prag. Si, din punctul meu de vedere, una dintre posibilitati, oricum cand vrei sa te dezvolti ca si companie de multe ori nu-ti mai ajunge piata locala, ai nevoie sa intri si pe alte piete. Si aici avem nevoie si de masuri care sa stimuleze exportul, dar sa stimuleze exportul durabil, acolo unde exista o cerere sustenabila pentru produse cu performanta competitiva romaneasca, dar cred ca avem nevoie sa ne gandim si la extinderea zonei de productie si a pietei companiilor mici si mijlocii romanesti care pot sa devina intreprinderi medii vizand si alte piete de desfacere, dar si de productie, decat cea romaneasca. (…) Din acest punct de vedere, o relatie mai stransa intre companiile romanesti din tara cu potentiale companii din Diaspora cred ca poate sa fie foarte utila„, a aratat Ciolos.

Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis pe 13 octombrie inscrierile pentru Programul „Diaspora Start-Up”, cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman.

Sursa: Agerpres

One Reply to “Dacian Ciolos: Programul „Diaspora Start-Up” poate ajuta si IMM-urile din tara sa se dezvolte pe piete externe”

  1. Balici Mihai spune:

    Bani aruncati
    La un proiect de 5 milioane de euro , din fondurile europene , prin aceste programe ticluite de pingelarii de la Bruxell , se creaza cca 20-30 de proiecte si fiecare la randul lui creaza cate doua locuri de munca
    Bravos natiune
    Acelasi volum de 5 milioane de euro, dar investiti prin programele guvernamentale de ex comert servicii , primesc bani cca 150-200 de firme care creaza fiecare cate 3-4 locuri de munca
    Deci pentru cei 5 milioane de euro primiti de la pingelari , pentru care tara plateste anual la bugetul UE 2 MILIARDE DE EURO (DE sa aiba de salarii pingelarii de 10-20.000 de euro pe luna si bonusuri de 8000 de euro pe luna, ca sunt saracii obositi de atata munca la Bruxell), dar prin modul de aplicare defectuoas , adica sa se dea la alte firme banii ,care fac cursuri , de antreprenoriat si din 5 mioane de euro 80% se duc in firma de asa zisa pregatire antreprenoriat si mai raman si pentru 20-30 de proiecte cate 40.000 de euro
    Daca se dadeau acesti bani direct la Agentia IMM , care are experienta in derularea de fonduri europene ,si unde coruptia este zero ,birocratia zero ,metodologie corecta in punctare, cel putin 700 de firme primeau cate 40.000 de euro si creau fiecare cate 3-4 locuri de munca
    De aceea aceasta structura putreda ,corupta denumita pompos UE care a adus Romania in faliment ,trebuie sa dispara si Romania sa se reorienteze spre alte zone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top