Daea: 2017 este un an exceptional, cu productii istorice pe care Romania nu le-a mai realizat pana in prezent

imageResize-9.jpg

Anul 2017 este unul exceptional, fara precedent, cu productii istorice pe care Romania nu le-a mai realizat pana in prezent si cu cele mai multe fonduri europene atrase, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la Antena 3.

“Am realizat cea mare productie de grau din istorie, peste 10 milioane de tone, asta inseamna o productie medie de 4.836 kg/ha. Asa s-a intamplat si la rapita, asa s-a intamplat si la mazare, la orz si la floarea soarelui. La toate aceste culturi sunt productii istorice pe care nu le-a mai realizat Romania de cand se cultiva aceste culturi. Suntem lideri la floarea soarelui, locul I in Europa. Am realizat peste 3,150 milioane de tone, vom vedea ce inseamna productiile celorlalte state pentru a vedea unde ne aflam. Suntem si in pozitia de a fi prima tara din UE care a accesat fondurile europene pe FEGA, care inseamna 99,04%”, a spus Daea.

Intrebat de ce se mandreste cu aceasta productie istorica in conditiile in care tot ce s-a realizat in agricultura a fost in sectorul privat, seful MADR a raspuns ca fermierii au fost sprijiniti, “la timp, atunci cand cere campul”, cu subventii de la bugetul statului.

“Noi am atras anul acesta in agricultura tot ce se putea atrage din fonduri europene, 99,04%, pe fonduri de FEGA, pe plati directe. Sunt bani adusi in tara. De ce ne laudam cu productia acestor fermieri? Da, ne laudam cu Romania! Da, fermierii lucreaza! Da, fermierii au tehnologia! Da, fermierii au costuri, dar subventiile inseamna 2,7 miliarde de euro pe care ii introducem prin bugetul statului, prin vointa politica. Contributia este a fermierilor, dar statul vine cu acest suport bugetar extrem de important. si important este ca au fost date la timp, atunci cand cere campul. (…) Principalul obiectiv pe care l-am avut stabilit de presedintele PSD, prezentat in campania electorala si insusit in Parlamentul Romaniei prin programul de Guvernare, a fost acordarea subventiilor la timp. Aici este motorul si cheia rezultatelor obtinute de fermierii romani intr-un an agricol cu conditii climatice favorabile, in general, pentru toate culturile”, a explicat ministrul Agriculturii.

Daea a contrazis opiniile potrivit carora productiile agricole record din acest an sunt asemanatoare raportarilor din vremea lui Ceausescu, subliniind ca fermierii au o retinere de a comunica integral productia obtinuta.

“Este exclus sa fie ca pe vremea lui Ceausescu. Realitatea o dovedeste. intr-adevar, din partea fermierilor este o retinere sa isi comunice intreaga productie. Ei stau pana la sfarsitul anului sa vada ce si cum din punct de vedere contabiliceste, dar este o productie reala care poate fi constatata in teren de fiecare fermier”, a adaugat ministrul.

Ministrul Agriculturii a reamintit ca respecta cu strictete programul de guvernare, “acesta este biblia mea”, fiind un program bine asezat si cu obiective clare.

“Am programul de guvernare pe care il pastrez tot timpul cat voi fi ministru al Agriculturii, acesta este biblia mea, pentru asta sunt ministru al Agriculturii, ca sa duc la indeplinire programul de guvernare. Este un program bun, bine asezat, cu obiective clare, cu termene de executie, cu sume care au fost prevazute si guvernul le-a acordat pentru agricultura. Bugetul pentru agricultura in 2017 a fost construit pe programe, pe care le-am urmarit pas cu pas si ele au ajuns la un rezultat”, a precizat Petre Daea.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.