Deblocare partiala a programelor UE

bani6.jpg

Guvernul Ponta a dat mai multe semnale ca ar putea debloca situatia fara precedent in care se afla proiectele europene din Romania, a caror finantare este paralizata din cauza neregulilor din sistem.

Primul semnal oficial al Guvernului vizeaza alocarea temporara a unor resurse din privatizari pentru reluarea platilor pentru proiecte destinate in special mediului privat. Mai exact, Ministerul Finantelor Publice a decis alocarea temporara a sumei de 35 de milioane de lei pentru septembrie 2012, din varsaminte din privatizare de la Trezoreria statului. Destinatie: “Efectuarea platilor pentru proiectele finantate in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinantarile“. Suma alocata urmeaza sa fie rambursata Ministerului Finantelor Publice in euro, din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Comisia Europeana, pâna la data de 17 decembrie 2012.

Sperante pentru beneficiarii POSDRU

Al doilea semnal al Guvernului in sensul deblocarii platilor vizeaza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). La sfarsitul saptamanii trecute, in urma unei intalniri care a avut loc la Ministerul Finantelor intre ministrul Florin Georgescu si Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene, a fost anuntata alocarea a 375 de milioane de lei, catre Autoritatea de Management POS DRU, pentru plata restantelor catre beneficiarii programului de finantare in contul contributiei Uniunii Europene.

Alte 100 de milioane de lei vor fi alocate pentru contributia statului roman, potrivit informatiilor aparute pe site-uri ale ONG-urilor si ale beneficiarilor. Potrivit acestora, suma va fi suficienta pentru a acoperi restantele acumulate prin neplata cererilor de rambursare aprobate.

S-a gasit o anumita suma pentru deblocarea POSDRU, ceea ce este absolut salutar pentru ca din ce in ce mai multi beneficiari aveau intarzieri si datorii, unii chiar sunt in situatii extrem de delicate. Urmeaza sa fie completat acest pas cu alti pasi“, a confirmat, la Bruxelles, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Reluarea fluxului normal al finantarilor pe POSDRU, cu decontari de la Bruxelles, este posibila doar in decembrie, a declarat recent Leonard Orban, la postul public de televiziune. Desi exista inca riscul suspendarii POSDRU, ceea ce ar compromite mai multe obiective, Orban a precizat ca exista unele semnale pozitive.

Frauda a paralizat sistemul

De aproape trei luni, Bucurestiul a oprit decontarile pe proiecte europene catre Bruxelles ca urmare a suspiciunilor de frauda, a unor proceduri incorecte legate de achizitiile publice si a altor probleme gasite de auditul intern sau de expertii Comisiei Europene. Probleme au fost depistate pe cinci programe operationale. Mai exact, pe cele mai importante cai de finantare nerambursabila pe care UE a pus-o la dispozitia Romaniei.

Cu proiectele blocate si fara finantari, beneficiarii au inceput sa se confrunte cu probleme financiare tot mai mari. Lipsa perspectivei reluarii finantarilor, in special pe POSDRU, a determinat beneficiarii sa atraga atentia Guvernului ca proiecte  de milioane de euro risca sa fie compromise.

S-a gasit o anumita suma pentru deblocarea POSDRU, ceea ce este absolut salutar.” Leonard Orban ministrul Afacerilor Europene

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.