Dezbatere publica privind accesul comunitatilor rome la fondurile europene nerambursabile

fonduri-europene.jpg

Fonduri_proiecteLa sediul Ministerului Fondurilor Europene, a avut loc intalnirea publica cu reprezentantii comunitatilor rome pe tema ”Romii – grup tinta in Programul Operational Capital Uman”. In cadrul acestei dezbateri au fost abordate conditile de accesare a fondurilor europene nerambursabile de catre populatia roma, conditii publicate in Ghidul Solicitantului Conditii Generale 2015 pentru Programul Operational Capital Uman (POCU 2014-2020).

”Vreau sa va consider partenerul nostru in implementarea fondurilor europene in Romania”, a deschis dezbaterea Aura Raducu, ministrul fondurilor europene. ”Imi doresc sa schimbam abordarea de pana acum prin actiuni concrete pentru comunitatea dumneavoastra cu probleme sociale: sa nu mai existe copii fara certificate de nastere si care sa nu mearga la scoala, tineri fara carte de identitate, neinstruiti, fara locuri de munca si fara acces la sistemul de sanatate. Va asigur ca nu vor fi cheltuiti bani decât pe proiectele care vor duce la indeplinirea acestor indicatori”.

Secretarul de stat responsabil si cu problematica roma din cadrul ministerului, Ciprian Necula, a subliniat necesitatea consultarilor permanente dat fiind faptul ca exista o diversitate bogata de comunitati de romi cu diverse probleme: ”Una din marile probleme o constituie discriminarea. Aceasta nu va putea disparea dintr-o data, ci va necesita eforturi cumulate si pe termen lung. Abordarea locala si integrata este cheia spre dezvoltarea acestor comunitati”.

Cel mai important aspect este ca prin POCU, problematica roma este eligibila pe absolut toate axele prioritare ale programului, cu mentiunea ca pe 3 axe prioritare exista interventie directa, respectiv axa 3 (Locuri de munca pentru toti), axa 4 (Incluziune sociala) si axa 6 (Educatie si competente).

Printre problemele ridicate de participantii la dezbatere s-au numarat: inexistenta transparentei si participarii la luarea deciziilor, nevoia unor lamuriri privind experienta in accesarea fondurilor europene (responsabilitatile solicitantului si partenerilor in proiect), necesitatea ca toate organizatiile de la nivel local sa participe la implementarea strategiei si a proiectelor, clarificari privind modul de calcul al indicatorilor etc.

Programul Operational Capital Uman 2014-2020 are o alocare totala de aproximativ 5 miliarde de euro (din care 4,3 miliarde de euro contributie europeana) si stabileste prioritatile de interventie ale Romaniei in domeniul ocuparii fortei de munca, al incluziunii sociale si al educatiei. Obiectivul major al acestui program il reprezinta dezvoltarea resurselor umane prin cresterea accesului la un sistem de educatie si formare profesionala de calitate, reducerea somajului, cu precadere pentru tineri, reducerea saraciei si a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale si de sanatate.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top