Dezbateri publice PNRR: Cum generăm schimbări reale pentru cei mai vulnerabili. „La Țară ca afară”

PNRR2.jpg

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a continuat seria de dezbateri în vederea actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență. Temele discutate, relevante pentru abordarea PNRR, au vizat: „Cum generăm schimbări reale pentru cei mai vulnerabili. Dezbatere privind soluțiile anti-sărăcie în PNRR”, respectiv „La Țară ca afară. Cum reducem decalajul rural-urban?” – dezbatere cu participarea Asociației Comunelor din România.

În cadrul primei reuniuni, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că intenționează să creeze un mecanism astfel încât ONG-urile să poată contribui la realizarea țintelor asumate prin PNRR și să suplinească instituțiile statului dacă acestea nu vor reuși să realizeze unele reforme.

„Dacă nu îndeplinim țintele asumate, nu vom primi fondurile. Trebuie să prevedem soluții prin care ONG-urile pot prelua o parte din sarcina de atingere a țintelor de etapă asumate, pentru situațiile în care instituțiile statului nu reușesc să le atingă la timp. Văd ONG-urile ca suport pe mai multe sectoare: social, mediu, educație, sănătate”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Reamintim că reformele și proiectele finanțate în cadrul PNRR pentru realizarea acestora trebuie finalizate până la 31 august 2026.

Au fost discutate aspecte privind dezvoltarea de pachete de servicii sociale integrate, asigurarea de locuințe sociale persoanelor din grupurile vulnerabile, programe de tipul „Școală după școală”, servicii sociale pentru copii și tineri, dezvoltarea economiei sociale.

În cadrul reuniunii privind reducerea decalajului rural – urban, secretarul de stat Marius Vasiliu a subliniat că avem nevoie de reforme care să dezvolte mediul rural, iar nivelul de trai al locuitorilor să ajungă la cel din UE.

De asemenea, oficialul MIPE a explicat că fondurile alocate pentru PNRR vor fi decontate de Comisia Europeană pentru reformele ce vor fi implementate. „Nerealizarea unor obiective până la 31 august 2026 poate duce la neplata întregii reforme din care acestea fac parte”, a punctat secretarul de stat Marius Vasiliu. A anunțat că în cadrul PNRR nu sunt prevăzute sume pentru anumite domenii, cu excepția alocării de 4,5 miliarde euro pentru sectorul rutier.

Reprezentanții Asociației Comunelor din România (ACoR) au avut o serie de propuneri punctuale, printre care: intervenții pentru dezvoltarea serviciilor medicale în mediul rural, investiții în reabilitarea termică, în îmbunătățirea iluminatului public. Membrii ACoR au subliniat că această reuniune reprezintă o premieră pentru ei, deoarece în trecut la dezbaterile pe tema utilizării fondurile europene erau invitați doar reprezentanții municipiilor și consiliilor județene.

Alocare PNRR:

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top