Diferentele de curs valutar, acoperite la achizitia de utilaje prin PNDR

tractor_utilaj.jpg

tractor_utilajBeneficiarii privati ai proiectelor depuse pe masurile de investitii din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), in contextul economico-financiar intern si extern, au semnalat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dificultati in derularea implementarii proiectelor.

Unul din factorii ce influenteaza negativ situatia financiara a beneficiarilor este suportarea diferentelor de curs valutar nefavorabil, dintre valoarea ajutorului public nerambursabil ce face obiectul contractului exprimat in euro si lei, raportat la momentul previzionarii bugetului proiectului fata de costurile finale.

Ca urmare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa consultarea Comisiei Europene a promovat un proiect de Ordonanta de Urgenta.

Prin promovarea acestui act normativ este reglementata finantarea diferentei nefavorabila de curs valutar aferenta platilor efectuate de catre beneficiarii privati ai PNDR catre furnizori pentru achizitiile de utilaje si/sau echipamente contractate  in euro, in limita de pana la 15% din valoarea initiala a contractului in lei.

Aceasta este posibila numai pentru investitiile la care sunt prevazute achizitii de utilaje in valuta.

Promovarea in regim de urgenta a prezentului proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului se impune ca o masura pentru absorbtia fondurilor europene, in conditiile in care perioada de programare 2007-2013 se apropie de sfarsit si prin urmare orice disponibilizare, prin rezilieri, a sumelor contractate va conduce la dezangajari, fara posibilitatea de a fi utilizate prin realocari pentru alte masuri, respectiv diminuandu-se rata de utilizare a alocarii masurilor din PNDR.

Sursa: APDRP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.