Discutiile despre fondurile UE sunt aprinse, dar publicul nu cunoaste efectele investitiilor

1.jpg

Politica de coeziune este una dintre cele mai eficiente unelte ale UE pentru o mai buna integrare europeana, dar instrumentele acesteia nu sunt suficient cunoscute si explorate de majoritatea cetatenilor.

Institutiile europene au inca probleme in a comunica rezultatele pozitive ale investitiilor finantate din fonduri de coeziune, in timp ce discursul anti-european se intensifica chiar si in statele care au beneficiat cel mai mult de pe urma fondurilor UE, au concluzionat participantii la un forum organizat de EURACTIV si CPMR (Conferinta Regiunilor Maritime Periferice) la Bruxelles.

In ciuda potentialului urias al politicii de coeziune, vizibilitatea acesteia ramane redusa, ceea ce face ca posibilitatea ca cetatenii europeni sa recunoasca beneficiile acesteia sa fie si mai redusa, in pofida unor rezultate absolut remarcabile.

Si in Romania multe proiecte de dezvoltare, de la retele de utilitati si unitati de cazare la investitii in IMM-uri si renovari de cetati si castele, nu ar fi fost posibile fara fondurile de la Comisia Europeana, dar, de multe ori, oamenii asociaza fondurile europene doar cu proiecte majore, precum autostrazile sau caile ferate.

“Politica de coeziune ofera rezultate foarte palpabile, dar avem o problema: oamenii nu cunosc asta”, a spus Dana Spinant, director pentru buget, comunicare si afaceri generale in cadrul DG REGIO, in cursul dezbaterii.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.