Dispare programul “Prima Casa”

prima-casa2.jpg

euro-prima casaMulte banci au terminat banii destinati programului “Prima Casa” prin care statul garantează jumatate din creditul accesat pentru achizitionarea unei locuinte, cu un avans modic de doar 5% si plafonarea dobanzii pentru tinerele familii. Surse din Ministerul Finantelor sustin ca, cel mai probabil, programul “Prima Casa” nu va mai fi prelungit in 2016, motivul fiind ca “deja distorsioneaza piata”.

La jumatatea acestui an, aproximativ 20% din creditele populatiei si 51% din creditele imobiliare reprezenta programul “Prima Casa”.

Se termina fondurile

BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank si Piraeus Bank nu mai au fonduri disponibile din plafonul de garantii pentru “Prima Casa”. In schimb BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo Bank si Credit Agricole mai au la dispozitie fonduri pentru garantarea creditelor “Prima Casa”, insa banii sunt pe terminate. Finalizarea cu succes a dosarelor noi depinde de cate dosare sunt in asteptare, de evolutia acestora si de cat de repede se misca procedura.

Credite pentru “Prima Casa” mai pot acorda pana la sfarsitul anului Banca Romaneasca si Marfin. Situatia se regaseste si la Raiffeisen Bank, Bancpost si Alpha Bank.

Desi OTP Bank figureaza in lista bancilor participante la programul “Prima Casa” , reprezentantii bancii spun ca banca nu acorda credite “Prima Casa”, iar clientii sunt indrumati catre un credit imobiliar obisnuit.

Bancile care nu mai au bani sau unde fondurile sunt pe terminate incurajeaza clientii sa se orienteze catre un credit ipotecar obisnuit, unde avansul poate ajunge la 30% din valoarea locuintei.

Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au precizat ca la data de 18.11.2015, in cadrul programului “Prima Casa” exista un plafon disponibil de circa 110 milioane de lei si se va continua acordarea de garantii pana la sfarsitul anului.

BNR pune sub semnul intrebarii, in raportul de stabilitate financiara pe 2015, relevanta “Prima Casa” in contextul scaderii dobanzilor la minime record, constatand ca atractivitatea programului consta acum doar in avansul mult mai mic care trebuie adus de client. In perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, creditele imobiliare non-Prima Casa au crescut puternic, iar 30% din creditele imobiliare noi in lei au dobanzi similare imprumuturilor care pot fi obtinute prim Prima Casa, potrivit datelor Bancii Nationale.

Pana la data de 18.11.2015 in cadrul Programului Prima Casa au fost acordate peste 163.000 de garantii, in valoare totala de peste 13,6 mld lei.

Sursa: Economica.net

4 thoughts on “Dispare programul “Prima Casa””

 1. geo spune:

  proces si castigi 100%..toate bacnile sunt niste ordinari mincinosi aia de la bcr stiau ca numai sunt bani dar ei faceau dosare la greu ..au luat taxe ptr dosar plus evaluatori la cateva sute de oamnei nevinovati…unii au dat avans de 3-4-5 mii de euro si au cheltuit banii ptr ca tregand si de evaluator si juridic trebuia ca acel credit sa se dea…este numai vina bancilor …la puscarie !!!

 2. borcsok cristina spune:

  Am terminat de acum trei saptamani toate actele dosarului pt prima casa la BCR si de la banca imi spun acum dupa ce am semnat si precontractul cu vanzatorii si le-am dat si avansul de 5 la suta ca nu mai exista fonduri.cine imi poate spune in aceasta situatie in care ma aflu ce mai pot face? De noi fonduri am auzit ca nici nu mai poate fi vorba anul acesta.pe 15 dec imi expira si precontractul pe care banca mi-a garantat ca il pot da fara nici o problema….ce sa mai fac in situatia asta?…

  1. mihaela spune:

   creditul ipotecar este solutia, doar ca avansul este de 15 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.