Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

credit-startup.jpg

Dobânzile practicate de bănci la credite au scăzut semnificativ în aprilie, în condițiile reducerii ratelor interbancar, în timp ce dobânzile la depozite au rămas nemodificate. Marja de câștig a băncilor pentru afacerile noi a scăzut sub 4% pentru prima oară în aproape 10 ani, în timp ce marja la afacerile în sold este la cel mai redus nivel din ultimii 3 ani, relevă ultimele date analizate de Profit.ro.

Creditarea a frânat puternic în aprilie, lună aflată integral în sub restricțiile guvernamentale pentru combaterea pandemiei. Scăderea cererii de credite vine, însă, peste o perioadă de relaxare a condițiilor monetare. Dobânda cheie a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, încă din 20 martie, un prim semnal dat de Banca Națională a României în contextul frânării economiei.

Și în cazul dobânzilor practicate de bănci vedem o scădere pe aproape toată linia.

Dobânda medie a pieței la creditele în lei în sold a scăzut cu 0,3 pp, la 6,65%, în condițiile scăderii atât a dobânzilor pentru creditele populației, cât și a celor pentru firme. În cazul populației, scăderea ratei de politică monetară ce a antrenat și o corecție a (referinței) ROBOR la 3 luni de la circa 3,1% în februarie, la 2,9% în martie și 2,5% în aprilie, care nu s-a văzut încă în totalitate în reducerea ratelor la creditele în curs.

Mult mai agresiv a scăzut rata medie de dobândă la creditele noi, de la 6,78% la 6,05% – cel mai scăzut nivel de după decembrie 2018. Dobânda la creditele noi acordate populației a scăzut cu 1,15 pp, la 6,67%, în timp ce dobânda pentru creditele acordate firmelor a scăzut nesemnificativ, la 5,51%.

Dacă includem și comisioanele în calculul costurilor creditelor, atunci ieftinirea creditelor noi pentru populație nu mai pare atât de semnificativă. Dobânda anuală efectivă la împrumuturile noi pentru locuințe s-a redus cu 0,26 pp, la 5,49%…Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.