Este posibil ca fondurile europene să fie folosite pentru șomajul tehnic?

ionut-tata-300x300-1.jpg

„In ultimele zile niste cetateni au avut ideea stralucita gandit ca cel mai bine ar fi ca somajul tehnic ar trebui sa fie platit folosind TOATE fondurile europene pe care Romania inca nu le-a cheltuit in actualul exercitiu financiar (2014-2021). Adica daca tot suntem pe ultimele locuri in Uniune la inovare, digitalizare si infrastructuri, si nicio guvernare nu a promovat politici publice alternative la cele aferente fondurilor europene (adica sa aloce bani), de ce sa nu ne scufundam si mai adanc?

In mod evident ideea este foarte de proasta. Dupa cum am propus deja prin postari si articole in ultimele doua saptamani, dar si prin corespondenta directa, resursele disponibile din fonduri UE trebuie investite in a repune economia pe picioare. Ele pot genera investitii publice si privat, sau pot dezvolta (ideal foarte rapid) capacitati de productie pentru consumabile si echipamente necesare in lupta cu Covid19.

Desigur ca o alocare partiala din POCU ar putea avea sens, cu conditia ca urmatorul POCU (2021-2027) sa fie lansat rapid si sa preia el nevoia de reskilling si reconversie profesionala pentru care cel actual nu va avea resurse. POCU poate fi folosit pentru somaj tehnic pentru ca el se finanteaza din Fondul Social European, dar celelalte programe operationale (POC, POR, POIM) nu vor putea finanta somajul tehnic pentru ca ele sustin investitii si nu venituri salariale sau echivalente.

Cred ca Guvernul (indiferent al cui o fi) este responsabil sa identifice si sa propuna surse de finantare pentru somajului tehnic. Sa nu uitam de ce suntem in situatia de a face lock-down-ul economiei pentru cel putin o luna: pentru ca guvernul nostru (ca si multe alte guverne din lume) au ignorat recomandarile OMS si ale CE. Si pentru ca sanatatea a fost subfinantata si tratata drept oportunitate de afaceri timp de ani de zile. In mod uimitori cei care au propus acest lucru nici macar nu vin dinspre guvern, ci dinspre mediul de afaceri de pe la noi. In niciun caz nu s-a decis asa ceva la nivel inalt in UE. Uniunea continua cu programele sale de finantare (H2020 de exemplu), pentru ca trebuie sa existe dezvoltare, inovare si infrastructuri si dupa #Covid19.

Iata insa ca zvonul a inceput sa circule si pe la noi, si asta poate determina o crestere a euroscepticismului dar si o demotivare a mediului de afaceri din Romania.
Sper sa fie dezmintit prin actiuni concrete ale MFE!”

Articol preluat de aici.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top