Estimari ale Comisiei Europene: Ritmul cresterii economice in Romania va incetini in 2018 si 2019

romania-harta-europa-publimedia-shutterstock.jpg

Harta Romaniei

Cresterea PIB-ului Romaniei este stimulata in principal de consumul privat, ritmul urmand sa incetineasca in 2018 si 2019, conform estimarilor privind perspectivele economice publicate miercuri de Comisia Europeana.

“Cresterea economica in Romania s-a accelerat in 2017, valoarea PIB-ului fiind estimata sa fi crescut cu 6,7%, un record post-criza. Principalul factor de crestere economica este consumul privat, sustinut de reduceri fiscale indirecte si de majorari salariale in domeniile public si privat. Dupa ce s-au contractat in 2016, investitiile totale au inceput din nou sa creasca in 2017. Ritmul de relansare a investitiilor ramane totusi discret, in contextul in care investitiile publice au scazut brusc pentru al doilea an consecutiv”, se arata in raportul interimar al Comisiei Europene privind Perspectivele economice pana in iarna anului 2018.

“Cresterea ampla a consumului privat a condus la intensificarea importurilor. Drept consecinta, exporturile nete au afectat cresterea PIB-ului, in pofida cresterii economice relativ puternice. Privind in perspectiva, rata de crestere a PIB-ului urmeaza sa incetineasca pana la nivelul de 4,5% in 2018 si de 4,0% in 2019. Cresterea consumului privat urmeaza sa fie mai temperata in 2018, in contextul in care inflatia afecteaza mai mult veniturile disponibile real si pe fondul scaderii ritmului majorarilor salariale. Cu toate acestea, consumul privat ar urma sa continue sa actioneze ca principalul factor de crestere economica in perioada vizata de prognoza. Investitiile ar urma sa se intensifice, mai ales datorita reluarii implementarii proiectelor finantate din fonduri ale Uniunii Europene”, precizeaza raportul CE.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.