Excelenta in…ceea ce suntem!!!

      De peste 6 luni am inceput sa vizitez blogul mogulului. Stil  „amuzant” de a scrie, articole cat de cat incitante:prima impresie – nu e el autorul blogului (probabil cineva a cumparat domeniul si scrie sub acoperirea numelui). Impresia s-a schimbat odata cu castigarea unei burse acordate de mogul acum 4 luni pentru acest blog (si intrarea in contact in/direct cu acesta <- stiam, in sfarsit, ca este el).

      Ultimul articol de pe blogul mogulului m-a facut sa imi doresc sa ii raspund. Mogulul a scris despre „Copii si talente”, respectiv despre cum se irosesc talentele si geniile din Romania pentru ca nu sunt descoperite la timp, in timp ce pe Youtube, daca dai o cautare cu termenul „copil minune”, vei gasi doar „versurile” noului nostru „poet” national.

      Pentru ca as dori sa ma implic in descoperirea sau/si dezvoltarea micilor noastre talente prin diferite programe/proiectie, am decis sa incerc sa dau o definitie, poate doua, sa vad poate reusesc sa stabilesc un profil al copilului-minune (nu Adrian), al acelei persoane care isi poate lasa amprenta pe lumea in care traieste.

A mark on the world!!!
A mark on the world!!!

      Conform DEX-ului, „TALENT, talente, s.n. Aptitudine, inclinare innascuta intr-un anumit domeniu; capacitate deosebita, innascuta sau dobandita, intr-o ramura de activitate, care favorizeaza o activitate creatoare. ♢ Loc. adj. De talent = talentat. ♦ Persoană inzestrata cu aptitudini remarcabile. – Din fr. talent, lat. talentum.”, iar „GENIU, genii, s.n. I. 1. Cea mai inalta treapta de inzestrare spirituala a omului, caracterizata printr-o activitate creatoare ale carei rezultate au o mare insemnatate; persoana care are o asemenea inzestrare. ♢ Loc. adj. De geniu = genial. 2. Fire, natura, caracter specific. Din lat. genius, fr. genie.” Precum se vede, din definitiile geniului si talentului, putem extrage doar faptul ca un copil-minune este persoana care poseda aptitudini si/sau abilitati deosebite intr-un anumit domeniu pe care le pun in practica obtinand rezultate extraordinare.

      Deci, copiii-minune sunt astfel doar daca isi pot folosi abilitatile in scopul obtinerii unor rezultate deosebite. Daca nu, ei sunt doar niste persoane obisnuite ca noi ceilalti.

      Ceea ce ma intriga totusi este faptul ca, in timp ce, oamenii pot excela in absolut orice domeniu, iar viata personala si profesionala ne cere perfomanta, autoritatile, ONG-urile, oamenii de rand cauta sa descopere si sa „celebreze” doar acele persoane din anumite domenii (arta, matematica, chimie, fizica, informatica mai nou, astronomie mai putin). Lipsesc domenii importante pentru care se iau premii de ani de zile la nivel international si carora unii isi dedica intreaga viata pentru a le imbunatati (economie, management, medicina, agricultura etc.).

      Am doua intrebari:

  • Care credeti ca este cea mai buna metoda de a sprijini o persoana talentata intr-un anumit domeniu („copil-minune”)?
  • Credeti ca doar cei care exceleaza in anumite domenii ar trebui sprijiniti? Daca da, de ce? Daca nu, in ce alte domenii credeti ca ar putea fi gasite tinere talente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top