
Dupa studii temeinice asupra potentialul economic pe care l-ar putea avea infiintarea unei crame viticole in arealul cu denumire de origine controlata Dealu Mare, la sfarsitul lunii noiembrie a anului 2008, acestia au depus o cerere de finantare nerambursabila la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) din judetul Buzau.
In luna iunie a anului urmator, au semnat contractul de finantare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) prin care se angajau ca banii europeni nerambursabili sa-i foloseasca la construirea unei unitati de vinificatie cu o capacitate maxima de productie de 500.000 litri.
Cu cei 7.2 milioane de lei obtinuti, beneficiarii au achizitionat echipamentele si dotarile care sa asigure calitatea vinurilor produse, dar si inglobarea in activitatea societatii a operatiunilor de prelucrare a strugurilor din productia proprie, (societatea detinand o suprafata de 15.2 hectare vita-de-vie) sau a celor achizitionati, dar si de comercializare a vinurilor produse.
Mai precis, a fost achizitionata o linie de prelucrare a strugurilor, impreuna cu accesoriile aferente, o presa pneumatica pentru stoarcerea strugurilor, cateva cisterne pentru macerare, fermentare si stocare, o instalatie de invechire a vinului, dar si o linie de conditionare si imbuteliere a vinului, impreuna cu alte echipamente aditionale, necesare optimizarii procesului de productie.
Prin aceasta investitie, solicitantii de fonduri europene au dorit sa asigure valorificarea superioara a potentialului productiv al regiunii in care este amplasata investitia, orientandu-se dinspre simpla productie spre procesare-prelucrare si oferirea de servicii conexe.
De asemenea, acestia si-au propus sa utilizeze in mod optim resursele de care dispun, astfel incat planul de investitii sa urmareasca eficientizarea fluxului tehnologic, cresterea productivitatii muncii, augmentarea randamentului de procesare concomitent cu evolutia calitatii produselor, precum si extinderea canalelor si modalitatilor de distribuire si promovare.
Din punct de vedere economic, beneficiarii de fonduri nerambursabile au urmarit optimizarea portofoliului de furnizori de materie prima si materiale, precum si a distribuitorilor produselor pe care le realizeaza, toate aceste masuri contribuind la cresterea profitabilitatii societatii. Eforturile investitionale au fost intensificate, fiind sustinute de reducerea costurilor directe si de cresterea productivitatii muncii.
Nu a fost ignorat nici impactul, din punct de vedere social, pe care investitia il va avea si astfel au fost create 10 noi locuri de munca. In ceea ce priveste profitul pe care societatea il va avea, in urma unor studii efectuate de conducerea acesteia, a reiesit faptul ca implementarea planului de investitii propus va contribui la cresterea profitului cu aproximativ 99.93% inca din primul an de monitorizare, ceea ce inseamna intensificarea eforturilor investitionale viitoare si dezvoltarea continua respectivei societati.
Amplasarea unitatii de vinificatie in zona cu denumire de origine controlata Dealu Mare si in vecinatatea surselor de materie prima, individualizeaza vinurile produse prin culoare, aroma, gust si complexitate.