Cea mai buna energie este cea nefolosita

 

Urmand Protocolul Kyoto 1997, UE a definit obiectivul ce trebuie atins pana in 2010 in fiecare stat membru, si anume ca cel putin 12% din cererea de energie ar trebui produsa din surse regenerabile de energie (ER).

In Spania, energia regenerabila satisface in mod curent 7 sau 8% din cererea de energie. In 2000, crearea Fundatiei CENER-CIEMAT de catre guvernul Navarre, ministrul spaniol de Educatie, Stiinta si Centrul de Energie, Mediu si Cercetare Tehnologica (CIEMAT, un corp public national), format ca parte a acestei abordari.

Locatia principala a Parcul Navarre de Inovatie, din noul oras ecologic al Sarriguren, la cateva mile distanta de Pamplona, a fost aleasa sa gazduiasca Centrul National de Energie Regenerabila (CENER), construit cu ajutorul fondurile ERDF.

O referinta in domeniul sau

Cu arhitectura bioclimatica, creat in totalitate astfel incat sa reduca consumul de energie (60% din el deja utilizeaza surse regenerabile, avand in vedere ajungerea la 100%), cladirea centrala CENER este una dintre constructiile de referinta internationala in aceasta arie.

Cu un echipament ultra-modern, incluzand laboratoare pentru caracterizarea termala si fotosensibila a panourilor solare, analizarea si testarea biomasei, certificarea unui generator eolian si laboratorul de acumulare a energiei, are echipamentul necesare pentru realizarea activitatilor de cercetare si dezvoltare, legate de energiile regenerabile in cinci domenii specifice: energia eoliana; energia solara; energia biomasei; arhitectura bioclimatica; electronicele si energia electrica si utilizarea hidrogenului pentru stocarea energiei.

O abordare holistica

Inceputa in 2002, activitatea CENER are ca obiectiv lansarea competitivitatii in afaceri, prin cercetare aplicata si transfer de tehnologie, furnizarea de servicii (consultanta, studii, etc) si stabilirea de proiecte specifice pentru clienti industriali.

Pe de alta parte, in general, are ca scop promovarea si dezvoltarea RE-ului prin diseminarea stiintifica si cunostinte tehnice si sprijinirea intitutiilor publice in stabilirea provizioanelor legale si tehnice necesare.

Scopul este de a face ca tehnologia eficienta sa fie accesibila intregii societati, bazata pe principiul ca “cea mai buna energie este cea nefolosita”.

Cu toate ca Fundatia CENER-CIEMAT este o organizatie non-profit, centrul opereaza de-a lungul liniilor unei companii private si are ca tinta sa fie auto-eficienta (deja a ajung la 50%) prin intermediul unui management efectiv si venituri financiare din proiecte realizate pentru clienti externi.

Rezultate

Pe langa impactul sau asupra economiei locale din Nacarre, in cei patru ani de activitate intensiva, mobilizand in aprilie 2006 un personal de 120 de persoane, majoritatea cercetatori, CENER a achizitionat deja o reputatie solida atat pe plan national, cat si international, avand contracte in toate cele 5 continente.

Ca exemplu, o intelegere a fost semnata in februarie 2006 intre guvernul din Navarre si departamentul de Educatie si Stiinta, ce prevede investitia sumei de 48,35 milioane euro in mari proiecte a CENER, cum ar fi crearea unei unitati de dezvoltare a tehnologiei eoliene la Sanguesa, care momentan nu are echivalent nicaieri in lume (incluzand o statie de testare pentru lame avand lungimea de 70m), cercetari asupra materialelor cristaline care pot furniza alternative la silicon, avand un cost mai redus in echipamentul potocoltaic si dezvoltarea termica a panourilor solare pentru refrigerare solara.

Cost total: 15,600,000 euro
Constributia UE: 2,800,000 euro

Contact
CENER
Ciudad de la Innovacion
E-31621, Sarriguren
Espana
Director General
Juan, Ormazabal
Tel.: +34 948 25 28 00
Fax: +34 948 27 07 74
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.