Construirea de scoli

 

In Portugalia, proportia de elevi care urmaresc formarea profesionala si educatia dincolo de minimul de varsta la absolvire al scolii a fost de multa vreme mai jos decat media europeana.

Programul Prodep care este parte-finantata de Uniunea Europeana, a lucrat la inversarea radicala a acestei situatii.

In ultimii ani, sectorul educatiei in Portugalia a primit investitii substantiale de la Uniunea Europeana. in doar 6 ani, o impresionanta serie de constructii noi si imbunatatiri in Portugalia a permis sa ofere studentilor 6 000 de cursuri noi si, astfel, a ajutat la cresterea scolarizarii obligatorii de la varsta de noua ani.

Program Prodep (Programe de Desenvolvimento Educativo para Portugalia, 1989-93) a fost conceput atat pentru a largi accesul la educatie cat si pentru a imbunatati calitatea. O investitie de mai mult de 209 de miliarde de escudos a fost folosita pentru finantarea de scoli, institute de invatamant superior si universitati, precum si pentru a finanta cursurile de formare pentru profesori si lectori.

In doar 4 ani, 1 409 de proiecte au fost realizate, majoritatea de catre guvernul central, dar de asemenea si de catre organismele profesionale care conduc sau de catre sectorul privat. 4 281 de cursuri de instruire au fost desfasurate, in scopul de a imbunatati abilitatile si calificarile in profesia de profesor.

Eforturile au fost facute nu numai pentru a facilita accesul la invatamant, dar si pentru a-l face mai atractiv prin dezvoltarea sporturilor, activitatilor sociale si de ucenicie pentru studenti. Conditiile de munca si planificarea carierei pentru profesori au fost, de asemenea, regandite.

Actiunile sprijinite includ formarea profesionala in tehnologia informatiei, formarea profesorilor, specializarile tehnologice si artistice, educatia adultilor si alte tipuri de formare profesionala.

Programul Prodep II (1995-99), este o prelungire a programului initial. Se urmareste continuarea actiunilor intreprinse in timpul primei faze si de asemenea, o atentie deosebita a interactiunii dintre educatie si afaceri in scopul de a satisface nevoile industriei.

La Universitatea Coimbra, de exemplu, cladirile de la Facultatea Politehnica de Mecanica si Electronica sunt aproape complete. Departamentele de inginerie civila si chimica au primit, de asemenea, sedii noi, acum, facand posibil pentru fiecare aducerea a 2 500 de studenti. Acest proiect ambitios a functionat pana in 1999 si a implicat o investitie de 3.4 miliarde de escudos (2,5 miliarde lei, din care este prevazuta de catre Uniunea Europeana).

Cererea mare in ceea ce priveste invatamantul secundar in regiunea Lisabona a fost intalnita in constructia scolii Telheiras. Contributia UE acopera 75% din costul total al acestui proiect, care a fost de 400 de milioane de escudos.

Aceasta scoala noua si-a deschis usile pentru vizitatori in toamna anului 1996 si a gazdui 690 de elevi. Zonele de sprijin ale proiectului Prodep II sunt multe si variate. De exemplu, a ajutat universitatea Aveiro sa construiasca un complex care acopera 3 450 m2 pentru a ajuta 180 elevi in patru cartiere noi. Uniunea Europena, a furnizat 248.4 milioane de escudos pentru acest proiect, dintr-un cost total de 357.4 milioane de euro.

Cost total: 1 130 Million de ecus
Contributia UE: 717 Million Ecus (1989-1993)

Contact
Ministerio da Educacao
Av 24 de Julho, 134-5°
P – 1350 , Lisboa
Portugal
Fax: +351 21 395 76 06

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.