Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei fără autorizație de construcție și fără niciun fel de documentație de urbanism sau amenajarea teritoriului, potrivit unui document guvernamental, menit să reducă riscul ca România să piardă banii prevăzuți în acest scop în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Se pot executa fără autorizație de construire și fără elaborarea, avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de amenajare a teritoriului și/sau a unei documentații de urbanism, lucrări de racordare la rețeaua de alimentare cu energie electrică a punctelor/stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice, care nu determină congestionarea sau blocarea traficului pietonal și/sau rutier, pe baza unui aviz de amplasare emis de autoritatea administrației publice locale”, stipulează documentul.
În plus, operatorii de distribuție de energie electrică vor realiza racordarea la rețeaua electrică de interes public a punctelor/stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice în procedură simplificată, conform reglementărilor specifice emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Statul român s-a angajat prin PNRR ca, că până în iunie 2026, în România să existe cel puțin 13.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice funcționale și accesibile publicului. Bugetul alocat este de 214,5 milioane euro, iar plățile se pot face până la finalul anului 2026. Beneficiarii acestui program sunt primăriile.
Citește articolul integral aici