Fermierii ar putea primi banii europeni in luna martie

tineri_fermieri.jpg

achimMinisterul Agriculturii se gandeste sa demareze – prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale – noi linii de bani europeni in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, incepand cu luna martie 2016, insa inscrierea se va face fizic, cu hartii, ci nu online.

Si aceasta pentru ca autoritatile nu au incheiat, inca, un contract cu dezvoltatori software pentru a realiza aplicatia care sa permita depunerea cererilor de finantare online pentru noi scheme de finantare PNDR.  

“La AFIR se poate face introducerea si manual, cum s-a mai facut si in alti ani, ca sa nu pierdem startul”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

La randul sau, Sorin Radu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a precizat ca noile linii de bani europeni PNDR ar urma sa se lanseze, pe hartie, in cursul lunii martie.

“In conditiile in care vom anticipa ca procedura pentru semnarea noului contract cu un nou dezvoltator IT va intarzia, evident ca nu dorim sa afectam procesul de depunere din aceasta cauza si analizam alternativa de a deschide sesiunile pe suport de hartie”, a declarat Sorin Radu.

Pana acum, consortiul SIVECO – Teamnet s-a ocupat si de softul pentru banii europeni din PNDR.

Se reiau masurile de anul trecut

Ministerul vrea sa redeschida cel tarziu in martie 2016 si liniile de finantare lansate in anul 2015 in PNDR 2014-2020.

Aici putem vorbi despre: Submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, Submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole,  Submasura 6.1 – bani pentru tinerii fermieri, Sumbasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole etc.

“Sunt sesiunile care au operat deja in anul 2015, la care, cu resurse si infrastructura proprii, incercam sa aducem modificarile de rigoare, inclusiv in soft, pentru a le relansa. relansarea se va face nu mai tarziu de martie” , a precizat Sorin Radu, secretar de stat.

Platile directe la hectar ar putea incepe in martie 2016

Alte fonduri europene importante, gestionate prin Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), sunt platile directe la hectar.

In 2015 APIA a reusit sa proceseze plata avansurilor platilor directe la hectar pentru circa 602.000 de fermieri, dintr-un total de 700.000 de cereri.

Potrivit reglementarilor europene, de la 1 decembrie 2015 puteau incepe platile integrale din subvenia directa la hectar, catre fermieri, insa nu au inceput.

“Sper sa reusim sa incepem platile integrale in luna martie 2016. In mod normal, procesul va dura aproximativ 2-3 luni. Noi avem termen pana in 30 iunie 2016 sa efectuam aceste plati fara penalizari. Dar cel mai important este sa ajunga banii la ferieri cat mai reede” – a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Blocaje ale softului

Reamintim ca anul trecut, plata avansurilor la suventii catre fermieri a fost intarziata din cauza unor blocaje la softul utilizat de APIA, realizat de consortiul de firme SIVECO-Teamnet. Atunci, firmele dar si noul ministru de resort au aratat cu degetul catre conducerea APIA de la acel moment, cum ca aceasta nu a semnat in timp util contractul pentru modulul IT necesar platii avansurilor. de partea cealalta, conducerea de atunci a APIA a acuzat ca firmele IT nu au acceptat de la bun inceput termenii executarii contractului.

Problema este ca pentru plata integrala a subventiei ese nevoie de un nou modul informatic, care sa fie folosit in anul 2016. Modulul trebuie realizat tot de asocierea SIVECO – Teamnet, in baza unui contract-cadru din 2014, in valoare totala de 28 milioane euro fara TVA. Banii acestia nu sunt platiti toti odata, ci prn contracte subsecvente pentru realizarea cate unui modul informatic. In total sunt 20 de astfel de module informatice care trebuie realizate pentru platile de la APIA.

“Intarzierile au fost acuzate de faptul ca APIA nu a urmarit reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene”, a acuzat ministrul Irimescu.

Platile directe sunt in valoare de 77,4 euro la hectar, din care 53 de euro se pot plati in avans de catre statele mebre.

Sursa: Startupcafe.ro

One thought on “Fermierii ar putea primi banii europeni in luna martie”

 1. Balici Mihai spune:

  Ar fi mult mai bine sa iesim din structurile mafiote UE,NATO , sa aducem pretul benzinei /motorinei la maxim 1 leu/l , solutie care este posibila prin alinierea la Rusia d-lui Putin
  Odata coborat pretul , scad cheltuielile la hectar, nu mai umbla oamenii pe la Agentiile APIA , nu mai sunt firme cu tot felul de teledetectie ,nu mai sunt expertize ,procese ,nemultumiri , Romania nu mai da tributul de 2 miliarde de euro pe an la bugetul UE si isi chiverniseste cum doreste acesti bani ,nu mai tin o suta de trantori asa zisi europarlamentari cu 10-20.000 de euro pe luna luati din izmenele carpite ale romanului sarac
  Romani trebuie o data rupta funia ,vedeti succesul falimentar la Greciei care s-a imbatat cu apa rece si acum este in faliment
  Cu un cizmar in frunte si cativa stahanovisti de buna credinta am scos tara din mocirla burghezo-mosiereasca , cu savanti , cu experti europarlamentari cu doctori in legislatia UE suntem falimentari
  Asa sa ne ajute D-zeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.