Fermierii sunt nemultumiti de modul in care se acorda subventiile

tineri_fermieri.jpg

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), cere reprezentantilor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), institutia responsabila de plata subventiilor, sa revina asupra criteriilor de alocare a ajutoarelor financiare deoarece s-a ajuns ca pentru anumite culturi subventiile sa fie de 2-3 ori mai mari decat valoarea recoltei obtinute.

Sper ca APIA sa nu mai dea banii pe apa sambetei, cum s-a intamplat pana acum. Cine a stabilit aceste plafoane si la ce s-a raportat cand le-a stabilit? Pentru ca am ajuns anul acesta sa stam si sa ne miram cum poate APIA sa dea o subventie care depaseste cu de 2-3 ori valoarea recoltei pe care o obtii. Au fost niste norocosi anul acesta care au luat la bani cat nu au sperat in viata lor. Pe aceia nici nu-i mai intereseaza recolta, o lasa in paragina“, a declarat Laurentiu Baciu in cadrul unei conferinte organizate de Business Mark.

Potrivit datelor APIA, cele mai mari subventii alocate aferente campaniei agricole din 2015 au fost pentru cultura de cartof de samanta – 23.745 euro pe hectar, pentru cartofi timpurii, semitim¬purii si de vara – peste 11.000 euro pe hectar, iar pentru tomate destinate industrializarii, cultivate in camp, fermierii au primit circa 13.700 euro pe hectar.
 

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.