Fermierii vor primi vineri primele subventii pe vegetal – suma autorizata la plata depaseste 25,5 milioane de euro

tineri_fermieri.jpg

Fermierii vor primi vineri primele plati aferente subventiilor anului 2016 din sectorul vegetal, cu patru zile mai devreme fata de data de 28 februarie avansata initial de ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pana in prezent au fost autorizati la plata un numar de 253.071 fermieri, cu suma totala de 25,53 milioane de euro.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat din 21 februarie procesul de autorizare si plata efectiva a ANT 1 (Ajutoare Nationale Tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate in teren arabil).

Conform Hotararii de Guvern nr. 54/16 februarie 2017, plafonul aprobat pentru anul de plata 2016 este de 119,42 milioane de euro pentru 680.000 de fermieri, reprezentand echivalentul a 531,87 milioane de lei, si se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/ha, reprezentand echivalentul a 78,92 lei/ha, iar platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2016.

Beneficiarii ANT 1 sunt fermierii activi, fermieri persoane fizice si/sau persoane juridice, universitatile, institutele de cercetare, statiunile didactice, fermele, statiunile si fermele de cercetare si productie agricola, statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, care au care au cultivat in anul 2016 culturi in teren arabil.

De asemenea, suma totala autorizata la plata (avans + plata finala) pentru Campania 2016 este de 1,094 miliarde euro, din care FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) reprezinta suma de 897,63 milioane euro, iar din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) plus cofinantare de la BN1 (Bugetul National) in suma de 172,12 milioane euro.

In data de 16 februarie, ministrul Agriculturii anunta ca subventiile din bugetul national (ANT 1) vor incepe din 28 februarie, “intr-o perioada in care fermierii pot sa le foloseasca”, in conditiile in care, in 2016, acestea s-au platit abia in lunile iunie si iulie.

“Este o diferenta considerabila, care are in vedere necesitatea de a ajunge la timp subventiile, astfel incat producatorii agricoli sa poata sa le foloseasca. Ce cauta subventiile agricole in iunie si iulie, cand lucrarile se fac in primavara atunci cand te intalnesti cu lucrari de recoltat si cand veniturile pot veni din buzunarul fermierului?! Noi trebuie sa anticipam aceste cerinte pe care le au fermierii. Actiunea noastra este clara: de a asigura la timp subventiile pentru fermieri”, a subliniat seful de la Agricultura, la acea data.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.