Financial Times: Romania, destinatie pentru investitiile tech. 6 motive esentiale

Bucuresti-Wikipedia.jpg

Romania a ajuns o destinatie populara pentru investitiile si start-upurile din tehnologie, scrie, marti, publicatia internationala Financial Times. in articolul jurnalistilor britanici, Eric Friedman, co-fondator al companiei americane Fitbit, spune ce la impresionat si l-a facut sa vina cu investitii in Romania.

”Cum a devenit Romania o destinatie tech populara” – titreaza Financial Times, sub semnatura jurnalistului britanic Andrew MacDowall, care mentioneaza recenta achizitie a producatorului de ceasuri intelgente cu origini romanesti Vector Watch de catre compania americana de wearables Fitbit.

„Cel mai impresionant si mai convingator este numarul de tineri antreprenori de tehnologie, pusti de douazeci si ceva de ani, care au imaginatia si puterea de a provoca un ecosistem global de start-upuri. Evolutia scenei de start-upuri de tehnologie in Romania este foarte buna. Noi fonduri de investitii si business angels sprijina tot mai multe start-up-uri bazate pe tehnologie”, crede Friedman, citat de Financial Times.

Prin achizitionarea Vector Watch, compania americana – celebra pentru baratarile sale inteligente- vrea sa utilizeze prezenta pe care o avea start-upul in 27 de tari, pentru a-si consolida prezenta in Europa, Orientul Mijlociu si Africa si pentru a ridica un centru de dezvoltare la Bucuresti – a mai spus Friedman.

Din discutiile cu mai multi antreprenori romani, Financial Times identifica avantajele de a deschide start-upuri tech in Romania:

  • Piata interna de 20 de milioane de locuitori,
  • Este una dintre economiile europene care cresc cel mai accelerat,
  • Tineri absolventi care vorbesc limbi straine,
  • Mostenirea comunista a universtatilor de excelenta in stiinta, matematica, tehnologie,
  • Apartenenta la Uniunea Europeana (accesul la Piata Unica),
  • Costul vietii este destul de scazut (in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara sau Brasov chiriile sunt la jumatate fata de Berlin).

Dezavantajele Romaniei:

  • Sunt totusi putine surse de investitii private. Investitiile in start-ups se bazeaza prea mult pe granurile de la stat sau UE.
  • Sunt putini investitori pentru stadiile seed si serie A, de 50.000-100.000 euro, respectiv, 300.000-500.000 euro.
  • Comunitatea de business angels nu este foarte dezvoltata si duce lipsa de transparenta.
  • Antreprenorii romani (fondatori) nu prea au experienta in dezvoltarea unei afaceri.

Financial Times a vorbit cu antreprenori romani si experti ca Peter Barta, Mircea Vadan, Bogdan Ceobanu, Adrian Pica. Articolul mai mentioneaza startupuri si companii de investitii din Romania sau cu radacini romanesti, ca UiPath, Gecad Ventures, Sound Hero, Clever Taxi, RAV Antivirus, dcs plus, Dagadam Watch, LiveRail.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top