Guvernul a alocat 600 de milioane de euro pentru companiile care realizeaza investitii. Prin aceasta schema de ajutor se sustin costurile salariale inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie.
Companiile care vor sa beneficieze de ajutor de stat pentru a realiza investitii care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca trebuie sa depuna cererile, in cadrul primei sesiuni, in perioada 22 septembrie – 17 octombrie, pentru aceasta fiind alocate 200 milioane de lei.
„Schema are ca obiectiv sustinerea de la bugetul de stat, prin alocari nerambursabile, a costurilor salariale inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie, de catre intreprinderi din toate sectoarele de activitate care dezvolta proiecte de investitii si creeaza minimum 10 noi locuri de munca, din care 3 locuri de munca pentru lucratori defavorizati„, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Cererile de acord pentru finantare, impreuna cu documentele justificative necesare in prima etapa de evaluare, trebuie trimise la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, doar prin posta sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, mentionandu-se pe plic „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 332/2014„. Solicitarile inregistrate in afara perioadei aferente acestei sesiuni vor fi inapoiate firmelor si nu vor fi luate in considerare in procesul de analiza. Analiza cererilor se va face dupa inchiderea sesiunii de inregistrare, fara a avea importanta ordinea inregistrarii acestora.
Pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, incepand cu momentul deschiderii sesiunii de inregistrare a cererilor, firmele interesate pot accesa o platforma dedicata pe site-ul MFP, la sectiunea „Ajutor de stat„, prin intermediul careia pot adresa intrebari, sesizari si solicitari de clarificari.
Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de construirea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente.
Ministerul Finantelor Publice, in bugetul caruia este inclusa schema de ajutor de stat, prin programul „Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii„, estimeaza ca de vor beneficia circa de finantare aproximativ 150 de companii.
Sursa: Ziarul de Iasi